www.thessalonikinews.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΥΠΑΑΤ: Επενδύσεις άνω των 135 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη και εμπορία γεωργικών προϊόντων

5c197e9fb360234e5004336939b83ae5 no watermark
Κοινοποίηση

Σημαντικός προϋπολογισμός για την υποστήριξη του γεωργικού τομέα

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο κύριος στόχος αυτής της παρέμβασης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής με αναπτυξιακή καινοτομία. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ελληνική περιφέρεια, ειδικά σε περιοχές που απαιτούν επιπλέον στήριξη, προσφέροντας ενισχύσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι το 75%. Αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας καθώς και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κύριος Τσιάρας επισήμανε ότι η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την ανάπτυξη και ευημερία σε κάθε γωνιά της χώρας. Η στήριξη στον πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της παραγωγής είναι ζωτικής σημασίας, επενδύοντας σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον στον τομέα της αγροδιατροφής.

Σκοποί και στόχοι του προγράμματος

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ποιοτικά μεταποιημένα προϊόντα αλλά και η ενίσχυση της διείσδυσης στις διεθνείς αγορές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αξιοποίησης των πρώτων υλών της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης καινοτομίας και της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών που προστατεύουν το περιβάλλον και περιορίζουν την κλιματική αλλαγή.

Οι δικαιούχοι της παρέμβασης περιλαμβάνουν νομικά πρόσωπα όπως Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. Ι.Κ.Ε., ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι έχουν να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις και διαδικασίες συμμετοχής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση/τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν έγκαιρη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα καθοριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και από το Ελληνικό Δημόσιο, εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενίσχυση και κατηγορίες προϊόντων

Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται ανά περιοχή, με περιφέρειες όπως τα μικρά νησιά του Αιγαίου να απολαμβάνουν ένταση ενίσχυσης 75%. Στις περιοχές της Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας και ηπειρωτικών περιοχών που περιλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, η ένταση είναι 65%. Στις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και στην Αττική, η ένταση ανέρχεται σε 50% και 40% αντίστοιχα.

Τα προϊόντα που ενισχύονται περιλαμβάνουν κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οπωροκηπευτικά και άλλα, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που θα καθοριστούν στην πρόσκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ουκρανία: Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που συνέδραμαν στη ρωσική παραγωγή πυραύλων Iskander

user 3

Δικαστική Απόφαση στις ΗΠΑ: Απαγόρευση Ταχείων Απελάσεων Μεταναστών

user 3

Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζονται ενεργειακά δεκαπέντε σχολικά κτίρια

diktiou