Σερβία: Οι φοιτητές σταμάτησαν την κατάληψη του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης
Μετά από 14 ημέρες έντονων διαμαρτυριών, οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, την διακοπή του αποκλεισμού του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης (RTS). Αυτή η απόφαση ήρθε ως αποτέλεσμα της ικανοποίησης του κύριου αιτήματος τους, το οποίο ήταν η εκκίνηση της διαδικασίας για τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρονικών Μέσων (REM). Στην διάρκεια της απόφασης είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Ενημέρωσης, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκλογή των μελών της REM.
Η υπάρχουσα αρχή που ελέγχει το έργο των ηλεκτρονικών Μέσων είχε διαλυθεί τον Νοέμβριο του 2024. Ορισμένοι φοιτητές κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να καθυστερήσει τη σύσταση της Αρχής διά της παρατυπίας. Ο αποκλεισμός του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης ξεκίνησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προπαγάνδα που χαρακτήριζε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά τρόπο υποτιμητικό και ανακριβή.
Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη κανονική λειτουργία της, σταμάτησε τη μετάδοση εκπομπών και δελτίων ειδήσεων. Πολλοί δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στο RTS υπηρέτησαν το αίτημα των φοιτητών για πιο αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας στην πληροφόρηση του κοινού.
Η σημασία της αντικειμενικής ενημέρωσης
Η παράνομη διαχείριση των δημοσιογραφικών πηγών και η χρήση συχνών απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους φοιτητές αποτέλεσαν σημαντικούς λόγους που οδήγησαν στην κινητοποίηση. Οι φοιτητές, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης που δημιουργούσε η υπόθεση της δημόσιας τηλεόρασης, ζήτησαν μία πιο διαφανή και ηθική προσέγγιση στη δημοσιογραφία. Επιπλέον, το δίκτυο των κινητοποιήσεων φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε μία ευρύτερη κοινωνική κίνηση, που στοχεύει στην απόκτηση δικαιωμάτων, ελευθερίας έκφρασης και πληροφοριών από την πολιτική εξουσία.
Η επιτυχία της κινητοποίησης αυτής υπογραμμίζει τη δύναμη της συλλογικής δράσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φοιτητές και νέοι πολίτες στην εποχή της πληροφοριακής παραπληροφόρησης. Ο αγώνας τους για την αλήθεια και την δικαιοσύνη υποδεικνύει ότι οι νέες γενιές είναι διατεθειμένες να σταθούν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.
Εν συντομία, η κατάληψη του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης από τους φοιτητές αναδείκνυε ζητήματα βαθύτερης σημασίας πέρα από την πολιτική και την ενημέρωση. Αφορά την υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας, καθώς και τη δημιουργία ενός διαφανούς μέσου ενημέρωσης που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.