www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακή Επανάσταση στις Συντάξεις: Η Συνεισφορά της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πολιτική Διακυβέρνηση

A32c1db486eeaacef160e459a1c12d66 no watermark
Κοινοποίηση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εργασία

Στο πρόσφατο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της εργασίας και στον δημόσιο τομέα. Στο πάνελ με τίτλο «Humans & Machines: Building the Hybrid Workforce for Tomorrow», η Υπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που προωθούν την ψηφιοποίηση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τομέα εργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακοίνωση ότι οι καρτέλες ενσήμων των ασφαλισμένων προχωρούν σε διαδικασία ψηφιοποίησης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, γεγονός που θα οδηγήσει σε ταχύτερη εκκαθάριση των συντάξεων.

Η ψηφιοποίηση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές, επιτρέποντας στις συντάξεις να εκδίδονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η Υπουργός επισήμανε τη σημασία της επιμόρφωσης των δημόσιων λειτουργών στις ψηφιακές δεξιότητες και την ανάγκη να θεσπιστούν τεστ δεξιοτήτων για τις υψηλές θέσεις ευθύνης στο δημόσιο. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Η Στρατηγική Έμφαση στην Εκπαίδευση

Η Υπουργός τόνισε τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση από πολύ νωρίς, ενθαρρύνοντας την ενσωμάτωσε της ρομποτικής και των δεξιοτήτων STEM στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων. «Πρέπει να αποκτήσουμε ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα», δήλωσε η Υπουργός, αναφέροντας ταυτόχρονα τα προγράμματα αναβάθμισης και επανακατάρτισης των δεξιοτήτων, στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 430.000 άτομα.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις για μια ολιστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Ο Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει ριζικές αλλαγές στην τραπεζική υπηρεσία, μετατοπίζοντας την προσοχή από τα προϊόντα στην εμπειρία του πελάτη.

Επενδύσεις και Συνεργασίες στον Τομέα της Τεχνολογίας

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της TITAN Cement Group, αναγνώρισε ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας πως ο κλάδος πρέπει να δράσει γρήγορα για να μην μείνει πίσω. Υπογράμμισε την ύπαρξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου και των υποδομών που θα υποστηρίξουν αυτή την πρόοδο, τονίζοντας την ανάγκη για ταχεία υλοποίηση.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ τραπεζών και fintechs έχει γίνει πιο δυναμική, με τον Ψάλτη να σημειώνει ότι οι fintechs έχουν πλεονέκτημα λόγω του περιορισμένου εποπτικού ελέγχου που διέπουν. Ο τομέας χρειάζεται επένδυση τόσο σε νέα ταλέντα όσο και στους υφιστάμενους εργαζομένους για να μπορέσει να ανταγωνιστεί και να αναπτυχθεί στην ψηφιακή εποχή.

Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, Managing Partner στην ΕΥ Ελλάδας, ανέφερε ότι η ενσωμάτωσή της τεχνητής νοημοσύνης στις οργανώσεις δεν είναι ένα συζητήσιμο θέμα για το μέλλον, αλλά μια άμεση ανάγκη. « Το κόστος της αναμονής για καλύτερη τεχνολογία είναι πλέον μεγαλύτερο από την επένδυση στην παρούσα», προειδοποίησε, επισημαίνοντας τη σημασία της αντίστοιχης προετοιμασίας και εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Έργα σε 3 δρόμους στις 15/3 – Αλλάζουν δρομολόγιο λεωφορεία ΟΑΣΘ

praktiki 5

Καιρός: Χιόνια, βροχές και αυστηρός χειμώνας για την Τρίτη

user 3

Στήριξη του Αγροτικού Τομέα: Ανακοινώσεις Τσιάρα στην Αλεξανδρούπολη

admin