Ψηφιακό Πελατολόγιο: Υποχρεωτικό Σύστημα για τον Κλάδο των Αυτοκινήτων
Από την 1η Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά στην υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολόγιου για δεκάδες κατηγορίες επαγγελματιών του κλάδου του αυτοκινήτου, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από φορείς της αγοράς. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επεκταθεί το φθινόπωρο και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, καθιστώντας τον έλεγχο και τη διαχείριση των υπηρεσιών πιο διαφανές και αποτελεσματικό.
Ποιους Αφορά
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο σήμερα είναι σε πιλοτική φάση, θα απαιτεί από τις εξής επιχειρήσεις:
- Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
- Φανοποιεία
- Επιχειρήσεις τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
- Χώρους στάθμευσης
- Πλυντήρια αυτοκινήτων
- Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, μοτοσικλετών και άλλων αυτοκινούμενων μηχανημάτων
Η διαδικασία λειτουργίας του ψηφιακού πελατολόγιου είναι απλή: οι επαγγελματίες θα σκανάρουν την πινακίδα του αυτοκινήτου μέσω του κινητού τους και θα «ανεβάζουν» την σχετική πληροφορία στην εφαρμογή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα σκανάρουν την απόδειξη ή το τιμολόγιο, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πληροφορίες καταχωρούνται σωστά. Αυτό θα επιτρέπει στις ελεγκτικές αρχές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των πελατών και οχημάτων, συγκρίνοντας τα στοιχεία με τις αποδείξεις που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Σε περίπτωση αποκλίσεων, θα πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι.
Για την εκπρόθεσμη υποβολή πληροφοριακής δήλωσης ή για ελλιπή εγγραφή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε παράβαση.
Εξαιρέσεις από το Μέτρο
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης του ψηφιακού πελατολόγιου:
- Επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
- Επιχειρήσεις με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον εκδίδονται αμέσως παραστατικά αξίας
- Εργασίες που απαιτούνται για την παράδοση και την κίνηση των καινούριων αυτοκινήτων
- Εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης χωρίς υπηρεσίες φύλαξης και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια
- Επισκευές ή συντηρήσεις μερών οχημάτων, εφόσον εισάγονται αυτοτελώς
- Παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και επισκευές στον τόπο της βλάβης
Μακροπρόθεσμα, το ψηφιακό πελατολόγιο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις).
Αντιδράσεις και Προστασία των Επαγγελματιών
Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολόγιου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη πολυπλοκότητα και τη διάρκεια των διαδικασιών εφαρμογής, καθώς και με την έλλειψη χρόνου προσαρμογής για τις επιχειρήσεις.
«Δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι προδιαγραφές που ορίζει η απόφαση», σημειώνει ο ΣΕΠΕ, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές διαφέρουν από αυτές που ισχύουν, δημιουργώντας σύγχυση. Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διακίνηση ψηφιακών παραστατικών την 1η Ιουνίου και θεωρούμε άδικο να επιβληθούν πρόστιμα στους πελάτες μας.
Το Υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, είναι ανοιχτό να συζητήσει τυχόν προβλήματα, αλλά δεν εξετάζει την απόσυρση του μέτρου, ιδιαίτερα καθώς τα στοιχεία δείχνουν παραβατικότητα έως και 65% σε τομείς όπως τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα συνεργεία.
Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολόγιου είναι ήδη διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ και οι ελπίδες είναι στραμμένες στην αναβάθμιση της για κινητά τηλέφωνα, ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της. Σε περίπτωση μη προσφοράς παράτασης, οι επαγγελματίες θα αρχίσουν να δέχονται πρόστιμα 100 ευρώ για κάθε όχημα που δεν καταγράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις.