www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

8η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Προάγουμε την Ασφάλεια στο Περπάτημα και την Ποδηλασία

A6dfdb345c9984e6f3c32c2a34af20e3 no watermark
Κοινοποίηση

Η 8η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Με το σύνθημα «Κάντε το περπάτημα και το ποδήλατο ασφαλή μέσα μεταφοράς», ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) γιορτάζει φέτος την 8η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Η εβδομάδα αυτή έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της ασφαλούς μετακίνησης μέσω του περπατήματος και της ποδηλασίας. Προάγει τη δημιουργία ασφαλών υποδομών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και παράλληλα ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς.

Η οδική ασφάλεια αφορά όλους – όχι μόνο τους οδηγούς, αλλά και τους πεζούς και τους ποδηλάτες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν επικίνδυνες συνθήκες λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών. Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το 2024 καταγράφηκαν 665 θάνατοι, με το 48% των θανατηφόρων ατυχημάτων να σημειώνονται εντός των πόλεων, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αναγκαία βελτίωση των υποδομών

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των πολιτικών που σχετίζονται με την ασφαλή μετακίνηση: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα ασφαλές κυκλοφοριακό περιβάλλον. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφαλή χρήση των οδών και στη δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τους πολίτες», δήλωσε.

Ειδικά φέτος, η εβδομάδα αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς οι πόλεις και οι κοινότητες παγκοσμίως προσπαθούν να επανασχεδιάσουν τις υποδομές τους, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία συγκαταλέγονται στις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας.

Τα οφέλη της ποδηλασίας και του περπατήματος

Η σημασία της προώθησης του περπατήματος και της ποδηλασίας για τη μετακίνηση στις πόλεις είναι αναμφισβήτητη. Η ποδηλασία, πέρα από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει, συμβάλλει και στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης των πολιτών. Η υποστήριξη της αστικής υποδομής για ποδηλάτες και πεζούς είναι σημαντική, καθώς βοηθά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η κ. Δανέλλη-Μυλωνά ανέφερε ότι το Ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου σχεδίου δράσης για την οδική ασφάλεια, προσδιορίζοντας έξι κύριους πυλώνες. Επισημαίνει τη σημασία της ασφαλούς οδικής υποδομής και της βελτίωσης των πολυτροπικών μεταφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου σε συνδυασμό με τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Το ποδήλατο δεν είναι μόνο ευεργετικό για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά και οικονομικό και πρακτικό», υπογράμμισε η κ. Δανέλλη-Μυλωνά.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νέα γενιά

Σχετικά με τα προγράμματα του Ινστιτούτου που σχετίζονται με την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου και του περπατήματος, η πρόεδρος ανέφερε: «Το πρώτο μας πρόγραμμα, “Ασφαλώς κυκλοφορώ”, είναι αφιερωμένο στην κυκλοφοριακή αγωγή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού και έχει συμμετάσχει 340.000 παιδιά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.»

Ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα είναι το «Ασφαλώς Ποδηλατώ», το οποίο διδάσκει στα παιδιά από τη Δ’ τάξη πώς να χρησιμοποιούν το ποδήλατο με ασφάλεια. «Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία είναι το κλειδί για τη δημιουργία υπεύθυνων χρηστών ποδηλάτων στο μέλλον», προσέθεσε η κ. Δανέλλη-Μυλωνά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος, και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, ενώ στόχος είναι η απόκτηση γνώσης μέσα από διαδραστικές και παιγνιώδεις διαδικασίες.

Επιπλέον, έχει επιμορφώσει 7.500 εκπαιδευτικούς μέσω ειδικών προγραμμάτων που συνδυάζουν την οδική ασφάλεια με τα σχολικά μαθήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θεματικές όπως η ζώνη και η ορμή μπορούν να συσχετιστούν με την Φυσική, γεγονός που καθιστά τη διδασκαλία πιο ενδιαφέρουσα.

Αλλαγή νοοτροπίας και ευθύνη όλων

Ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Κρόνος Νίκαιας, κ. Παντελής Παπάζογλου, στη δήλωσή του υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας γύρω από την ποδηλασία στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η ελληνική κουλτούρα απέχει σημαντικά από αυτήν των ευρωπαϊκών χωρών. Τόνισε ότι οι ποδηλατόδρομοι συχνά μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ο κ. Παπάζογλου στάθηκε και στη δυσκολία των αθλητών ποδηλασίας, που αναγκάζονται να γυμνάζονται σε δευτερεύοντες δρόμους προκειμένου να αποφύγουν τη μεγάλη κυκλοφορία. Καθώς μερικά από τα μεγαλύτερα ποδηλατικά κλαμπ της χώρας, όπως ο Κρόνος Νίκαιας, συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, η ευκαιρία να ενισχυθεί η ποδηλατική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Η κ. Δανέλλη-Μυλωνά και ο κ. Παπάζογλου συμφώνησαν ότι η αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της εκπαίδευσης γύρω από την οδική ασφάλεια είναι κρίσιμη για την πρόληψη ατυχημάτων. «Η πολιτεία και οι δήμοι οφείλουν να αναλάβουν δράση για την ανάπτυξη ποδηλατικών υποδομών και για τη δημιουργία ενός ασφάλειου περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες του δρόμου», κατέληξε η πρόεδρος του ΙΟΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γάζα: Νέα τραγωδία με πέντε θανάτους από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα

user 3

Δ. Ωραιοκάστρου: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας έναντι του Δημοτικού Σχολείου Πενταλόφου

diktio diktio

Οικονομική Ανάπτυξη και Χρηστή Διαχείριση: Προβλέψεις και Επιτυχίες της Κυβέρνησης Πιερρακάκη

user 3