Εξελίξεις στη Νομική Υπόθεση Βενεζουελάνων Μεταναστών
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Εφέτης Πατρίσια Μίλετ, οι Ναζί είχαν περισσότερα δικαιώματα από τους Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ. Η απόφαση αυτή αφορά την ικανότητα των Ναζί να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν την παραμονή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά τη διάρκεια μιας έντονης ακροαματικής διαδικασίας, η Μίλετ αναρωτήθηκε εάν οι Βενεζουελάνοι, οι οποίοι απειλούνταν με απέλαση βάσει ενός νόμου του 18ου αιώνα, είχαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν δικαστικά την απόφαση της κυβέρνησης. Κάτι που τους αφορά, καθώς η κυβέρνηση εφησυχάζει με τον ισχυρισμό ότι είναι μέλη της συμμορίας Τρεν δε Αράγουα, προτού οι αρχές τους επιβιβάσουν σε αεροπλάνα και τους στείλουν στο Ελ Σαλβαδόρ.
Η κ. Μίλετ θύμισε ότι οι Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξαν αποδεκτοί με καλύτερη μεταχείριση από την κυβέρνηση αυτή, ειδικά λόγω του Νόμου περί Αλλοδαπών Εχθρών. Αυτή η νομοθεσία είχε χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές στην ιστορία της Αμερικής μέχρι εκείνη τη στιγμή, με την τελευταία χρήση της να αναφέρεται στον εγκλεισμό Ιαπώνων, Γερμανών και Ιταλών μεταναστών.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε την πρόσφατη απόφασή της στο Εφετείο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του δικαστή Τζέιμς Μπόσμπεργκ, ο οποίος είχε προσωρινά απαγορεύσει τις απελάσεις σύμφωνα με τον νόμο του 1798. Αυτή η απαγόρευση δεν βασίζεται σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπόσμπεργκ, οι άνθρωποι που απειλούνται με απέλαση θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τις κατηγορίες.
Πολλοί από εκείνους που στάλθηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αναφερόμενη συμμορία, δημιουργώντας πρόσθετη ένταση στην υπόθεση. Απευθυνόμενος στο τριμελές Εφετείο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ενσάιν, υποστήριξε ότι η απόφαση του Μπόσμπεργκ πρέπει να αναιρεθεί, καθώς ο δικαστής δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τις στρατηγικές αποφάσεις του προεδρικού γραφείου σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Χαρακτήρισε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου ως “άνευ προηγουμένου και τεράστια παρέμβαση” στις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας.
Η δικαστής Μίλετ αντιγύρισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης πρωτοφανείς, καθιστώντας την υπόθεση ακόμα πιο περίπλοκη. Η διαρκής σύγκρουση μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας στην Αμερική παραμένει ένα σημαντικό θέμα που αξίζει περαιτέρω προσοχής και ανάλυσης.