www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρύτερη Στρατηγική για την Απόκτηση του Κτιρίου της Φιλικής Εταιρείας στη Μολδαβία

2d615cfac57572fbb43fec6c4d01e8c9
Κοινοποίηση

Η Σημαντικότητα του Σπιτιού του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδαβία

Είναι γνωστό ότι το σπίτι όπου διέμενε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κατά την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης και που αποτέλεσε την έδρα της Φιλικής Εταιρείας, βρίσκεται στο Κισινάου της Μολδαβίας. Αυτό το κτίριο, που χτίστηκε το 1816, είναι ένα από τα πιο αρχαία κτίσματα της πρωτεύουσας και ανήκε στον φιλικό Μιχάλη Γ. Κάτσικα. Ο Υψηλάντης επέλεξε το Κισινάου για έδρα του αγώνα του, λόγω της εγγύτητας με φίλους του Ρώσους αξιωματικούς, με τους οποίους είχε αναπτύξει σχέσεις κατά τη διάρκεια των πολέμων ενάντια στο Ναπολέοντα το 1812. Ο Κάτσικας, ο οποίος προερχόταν από την Ήπειρο, υπηρετούσε ως λοχαγός του ρωσικού στρατού και είχε εγκατασταθεί στη Μολδοβλαχία το 1804.

Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης και τα αδέλφια του φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του Κάτσικα καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης. Εκεί, ανάβηκε η φλόγα της εξέγερσης κατά του οθωμανικού ζυγού. Στο υπόγειο του σπιτιού αυτού μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία μέλη του Ιερού Λόχου και επιφανείς Έλληνες, όπως οι Μαρασλής, Κατακάζης, Μιχ. Σούτσος και οι Πρίγκιπες Κατακουζηνοί.

Πριν από 20 χρόνια, η ερευνητική ομάδα συνεργατών του τότε αντιπροεδρίου της Βουλής, Γιώργου Σούρλα, εντόπισε το σπίτι-στρατηγείο σας της Φιλικής Εταιρείας. Ο Σούρλας, μετά την ανακάλυψη, υπήρξε καθοριστικός στη διαδικασία ώστε το κτίριο να περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Οι Στρατηγικές Πρωτοβουλίες

Ο πρόεδρος της Ελληνομολδαβικής Ένωσης, Γιάννης Φωτιάδης, δηλώνει ότι η στήριξη των προσπαθειών αγοράς του κτιρίου από την ελληνική πρεσβεία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Σκοπός είναι να επισκευαστεί και να μετατραπεί σε μουσείο το οποίο θα αναδείξει την ιστορική σημασία του χώρου. Συνάντησα τον Φωτιάδη στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Η Προσωπική Διαδρομή του Γιάννη Φωτιάδη

Γεννημένος στη Γερμανία από γονείς οικονομικούς μετανάστες από το Ελευθεροχώρι Πιερίας, ολοκλήρωσα το δημοτικό σχολείο και το λύκειο στο Βισμπάντεν. Στη συνέχεια, σπούδασα στη θεολογική σχολή στη Θεσσαλονίκη. Στη Μολδαβία βρέθηκα χάρη στη σύζυγό μου, Λίλια Σεργούτα, η οποία είναι εκπαιδευμένη βοηθός χειρουργού. Μαζί έχουμε τρία υπέροχα τρίδυμα κορίτσια, την Μαρία, την Αθήνα και την Αναστασία.

Η Ελληνική Κοινότητα στη Μολδαβία

Στη Μολδαβία κατοικούν μόνιμα περίπου 150 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εξαιρετικά δραστήριοι στον τομέα των ακινήτων, της εστίασης και του εμπορίου καρυδιών. Υπάρχουν και αρκετοί συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να ζήσουν μόνιμα εδώ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει οργανωμένο ελληνικό σχολείο στη Μολδαβία. Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα από τους γονείς τους, με τη βοήθεια μιας δασκάλας που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν επίσης δύο πανεπιστήμια με έδρες ελληνικών σπουδών, όπου δεν σπουδάζουν μόνο Έλληνες, αλλά και Μολδαβοί που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά.

Η Ελληνομαλδαβική Ένωση ιδρύθηκε το 2012 και σήμερα έχει επαναδραστηριοποιηθεί και διαθέτει πάνω από 1.500 μέλη. Εκδηλώσεις όπως πολιτιστικές και θρησκευτικές γίνονται τακτικά, καθώς και συγκεντρώσεις τροφίμων και φαρμάκων για ευάλωτες ομάδες.

Η Ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και υπηρέτησε ως υπασπιστής του τσάρου. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, έδειξε εξαιρετική στρατηγική ικανότητα και ηρωισμό και ήταν πρόσωπο μεγάλης διεθνούς αναγνώρισης. Η ιδιότητα του ως φίλος του Μπετόβεν και οι σχέσεις του με βασιλείς και πρίγκιπες της Ευρώπης ενίσχυσαν την αίγλη του. Δυστυχώς, ο Υψηλάντης δεν πρόλαβε ποτέ να επισκεφτεί την Ελλάδα αλλά η καρδιά του, σύμφωνα με τις διαθήκες του, είναι ταριχευμένη στην Αθήνα.

Η Σημερινή Κατάσταση του Κτιρίου

Στο Κισινάου υπάρχει το στρατηγείο του Υψηλάντη, το οποίο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Έλληνες. Το κτίριο ανήκει σε μολδαβικό εκδοτικό οίκο αλλά η ελληνική πρεσβεία εργάζεται ώστε αυτό να περάσει στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Η εξασφάλιση του κτιρίου είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επισκέπτες και θα υποστηρίξει την ελληνική κοινότητα στη Μολδαβία.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η αγορά αυτού του κτιρίου, καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως έδρα της Ελληνικής Κοινότητας, ενισχύοντας έτσι τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στη Μολδαβία.

Δραστηριότητες και Τουρισμός στη Μολδαβία

Ένας επισκέπτης στη Μολδαβία μπορεί να δει πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία. Ένας ελληνορθόδοξος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα, φιλοξενεί αξιόλογα εκκλησιαστικά κειμήλια. Προγραμματίζουμε στο μέλλον να προσεγγίσουμε την περιοχή της Γκαγκαούζιας για να ενισχύσουμε την επαφή με εκείνες τις κοινότητες που είναι φιλέλληνες και έχουν ορθόδοξες ρίζες.

Μέσα από στήριξη και συνεργασία μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα φωτεινότερο μέλλον για την ελληνική κοινότητα στη Μολδαβία και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος

Η επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, στις 24 Φεβρουαρίου 1821.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό το Σάββατο

user 3

Αυστρία Συνάντηση Ν. Δένδια με τον γενικό διευθυντή του ΙΑΕΑ και συνεργασία για τα drones των Belharra

user 3

Κολύμβηση: Η αποχώρηση του Κριστιάν Γκολομέεβ από τις πισίνες

user 3