Επιτυχία του 9ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»
Με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια», το οποίο διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2025 στην Κωνσταντινούπολη.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 350 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 31 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που προέρχονταν από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, την Ίμβρο, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Νέα Υόρκη. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» με περίπου 50 επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους για την Κική Δημουλά και το έργο της.
Η ζωή και το έργο της Κικής Δημουλά αναδείχθηκαν μέσα από τις δημιουργικές ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των ειδικών και τις γόνιμες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πλούσια και πολλά υποσχόμενη, περιλαμβάνοντας σπουδαία θέματα όπως: «Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε», «Μυθικές μορφές στην ποίηση της Κικής Δημουλά», «Ο έρωτας / όνομα ουσιαστικόν», «Η ερωτικότητα στην ποιητική της Κικής Δημουλά», «Μια μετέωρη κυρία: Τόποι, δρόμοι και ταξίδια στην ποίηση της Κικής Δημουλά», «Το σώμα στην ποίηση της Κικής Δημουλά» και «Σκιαγραφώντας την (υφο-)γλωσσική ταυτότητα της Κικής Δημουλά».
Το Συνέδριο προσέφερε στους νέους μια πολύτιμη ευκαιρία να εκφραστούν και να συμμετάσχουν σε έναν πολιτισμό και τέχνη που προάγουν την επικοινωνία και τη συζήτηση για σημαντικά θέματα. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την Κωνσταντινούπολη, να συνδεθούν με την ιστορία τους και να νιώσουν υπερήφανοι για την ελληνική τους κληρονομιά.
Η Πρώτη ημέρα του Συνεδρίου σηματοδοτήθηκε από την επίσημη έναρξη που κήρυξε ο Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τους μαθητές, τονίζοντας τη σημασία της ποίησης της Κικής Δημουλά, η οποία «αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής, υπενθυμίζοντας τη διάσταση του μυστηρίου του κόσμου». Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ελληνικής γλώσσας, χαρακτηρίζοντάς τη ως «τη μητρική γλώσσα του πνεύματος».
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ακολούθησε η συγκινητική ομιλία της Έλσας Δημουλά, κόρης της τιμώμενης ποιήτριας, η οποία, με τίτλο «Αναδρομική νεότητα», σκιαγράφησε την προσωπικότητα της μητέρας της, εστιάζοντας όχι μόνο στη δημιουργική της ιδιότητα αλλά και σε ρόλους όπως της γυναίκας, της μητέρας, της εργαζόμενης και της επαναστάτριας. Με θερμά λόγια, παρότρυνε τους μαθητές να αγκαλιάσουν τη γνώση, να διαβάζουν και να τολμούν να εκφράζονται μέσω της ποίησης και της φαντασίας. Το καλωσόρισμα του πολυπληθούς κοινού πραγματοποιήθηκε από τους εμπνευστές του θεσμού, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, και Δρα Άσπα Χασιώτη, οι οποίοι συνεχάρησαν τους συμμετέχοντες για τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον σπουδαίο θεσμό.