Η Σημαντικότητα της Λευκής Βίβλου και η Αμυντική Στρατηγική της Ελλάδας
Στη δευτερολογία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε την ανάγκη για <επικαιροποίηση> της Λευκής Βίβλου, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο απαιτούν ριζικές αλλαγές και είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στις περιορισμένες δυνατότητες που μπορεί να έχει η Ελλάδα εξαιτίας των <επώδυνων συμβιβασμών>, επεσήμανε ότι η κατάσταση απαιτεί πρωτοβουλίες από όλους τους πολιτικούς φορείς.
Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που μπορεί να επωφελήσει τις επόμενες γενιές, εφόσον υπάρξει σωστός σχεδιασμός για την ευρωπαϊκή άμυνα και τις στρατηγικές της χώρας. Υποστήριξε ότι οι κατάλληλες αποφάσεις τώρα μπορούν να μειώσουν τις μελλοντικές δαπάνες και να βελτιώσουν την αμυντική ικανότητα της χώρας.
«Η ρήτρα που περιλαμβάνεται στη Λευκή Βίβλο δεν αποτελεί εθνική νίκη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι η ρήτρα είναι προσανατολισμένη προς τους ισχυρούς και απαιτεί διαπραγμάτευση. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει <επιδοτήσεις> για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια της χώρας είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά. Υπογράμμισε ότι η χώρα δεν μπορεί να γίνει θύμα δανεισμού που θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσίου χρέους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις ευθύνες της ηγετικής ομάδας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η έλλειψη αποφάσεων κατά κρίσιμες στιγμές έχει περιορίσει τις δυνατότητες αντίκρουσης των προκλήσεων. «Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκρίνετε το με την Λευκή Βίβλο», είπε, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη για ισχυρή και ενωμένη ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.
Σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας την απουσία δεσμευτικών όρων που θα διασφαλίσουν την ορθολογική χρήση των ευρωπαϊκών χρημάτων. «Η σύσταση χωρίς δέσμευση οδηγεί τα κράτη μέλη στο να χρησιμοποιούν τα κονδύλια σύμφωνα με τα κριτήρια που επιθυμούν», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες στην εξαγωγή όπλων και στη στρατηγική των αμυντικών προμηθευτών.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε επίσης τη σημασία της διαφάνειας στην εκτέλεση των στρατηγικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ανάγκη παρακολούθησης της προόδου των συμβάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευθύνη και η κάλυψη των απαιτήσεων. Σχολίασε καυστικά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ως πιο φιλολαϊκή, αμφισβητώντας την πραγματική ουσία των προκλητικών εξαγγελιών.
Με τις παρατηρήσεις του, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη για διαλόγους που να αφορούν την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές εμβληματικές στρατηγικές για την άμυνα πρέπει να ενσωματώνονται στη συζήτηση. «Αυτά όλα πρέπει να γίνουν πολιτική ατζέντα», δήλωσε, εστιάζοντας στην επίκαιρη αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση μιας συμπαγούς και σύγχρονης αμυντικής πολιτικής.