Ανησυχίες για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στην Τουρκία
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πλέον αναγνωρίσιμου οργανισμού που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες στο Reuters σχετικά με την πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πολιτικό αντίπαλο του προεδρίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η φυλάκισή του συνοδεύτηκε από εκατοντάδες συλλήψεις κατά τη διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διαμαρτυρήθηκαν κατά αυτής της ενέργειας.
Ο Αλέν Μπερσέ, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να εξεταστεί με προσοχή ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σημείωσε επίσης ότι το Συμβούλιο δεν έχει επί του παρόντος συγκεκριμένη θέση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται κατά μελών της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία
Ο Ιμάμογλου είχε προφυλακιστεί τον προηγούμενο μήνα εν αναμονή της δίκης του για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά, προκαλώντας τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία μετά από δέκα χρόνια. Οι διαδηλώσεις αυτές συγκέντρωσαν τη στήριξη φοιτητών, κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων πολιτών, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη φυλάκισή του ως πολιτική και αντιδημοκρατική απόφαση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, έχει κάνει τον Ιμάμογλου υποψήφιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αν και έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν κυρίως ειρηνικές. Ωστόσο, σχεδόν 2.000 άτομα συνελήφθησαν και πολλοί από αυτούς παραμένουν προφυλακισμένα εν αναμονή της δίκης τους.
Διεθνείς Αντιδράσεις και Παρεμβάσεις
Σε συνέντευξή του στο Reuters κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ο Μπερσέ ανέφερε ότι διατηρεί επαφές με τουρκικές αρχές και αξιωματούχους της αντιπολίτευσης για να επισημάνει τις βασικές αρχές των δημοκρατικών αξιών. «Θέλω να τονίσω τη σημασία του σεβασμού κάθε πτυχής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας του λόγου» σημείωσε.
Η Τουρκία αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ορισμένες δυτικές χώρες, υποστηρίζουν ότι η δίωξη του Ιμάμογλου εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το δικαστικό σύστημα κατά των εκλογικών αντιπάλων του Ερντογάν—κατηγορίες που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει.
Η Μάρτα Κος, Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Φόρουμ της Αττάλειας λόγω ανησυχιών για την κατάσταση του Ιμάμογλου. Η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, ωστόσο η διαδικασία αυτή έχει παγώσει για δεκαετίες.
Προοπτικές για το Μέλλον
Ο Μπερσέ τόνισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης επιθυμεί να διευθετήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Η δημοκρατική οπισθοδρόμηση αποτελεί μια «γήινη πρόκληση» όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, και το Συμβούλιο εργάζεται για την ανάπτυξη ενός «νέου δημοκρατικού συμφώνου» για την αντιμετώπισή της. «Πρέπει να δούμε αυτήν την πρόκληση ως παγκόσμιο φαινόμενο» δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία για την προώθηση της δημοκρατικής ασφάλειας.»