Αναγνώριση της Οικουμενικότητας της Ελληνικής Γλώσσας
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσω της πρότασης για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» από την UNESCO. Αυτή η πρωτοβουλία, που αποτελεί θετική εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη διαχρονική αξία και την παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην ανθρωπότητα.
Ομόφωνη Υιοθέτηση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO
Στις 14 Απριλίου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση για την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αναγγέλλει μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων. Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, την οποία συγκηδεμόνευσαν 87 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αποτελεί το επιστέγασμα διαχρονικών προσπαθειών του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO, με τη βοήθεια του καταξιωμένου καθηγητή Γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη», επισημαίνει ανακοίνωση του Υπουργείου.
Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελληνικής Γλώσσας
Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται η οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας και η συμβολή της στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αναφέρεται ότι η γλώσσα έχει μια αδιάσπαστη συνέχεια που εκτείνεται σε 40 αιώνες προφορικής παράδοσης και 35 αιώνες γραπτής παράδοσης, επισημαίνοντας την επιρροή της σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική παραμένει μια κυριολεκτικά ανεξάντλητη πηγή διεθνούς επιστημονικής ορολογίας.
Η επίσημη ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» θα πραγματοποιηθεί κατά την 43η Γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2025, υπογραμμίζοντας τη διεθνή αναγνώριση και το σεβασμό που απολαμβάνει η γλώσσα μας σε παγκόσμιο επίπεδο.