Εκτιμήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας από το ΙΟΒΕ
Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας τη στο +2,2% για το 2025, μειώνοντάς την από το +2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2025. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να κινηθεί γύρω από το 9,3% το 2025. Το ΙΟΒΕ προβλέπει επίσης ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε μια ηπιότερη ανοδική τροχιά, με τον ρυθμό του πληθωρισμού να αναμένεται στο 2,8% το 2025, ο οποίος θα είναι κυρίως καθοδηγούμενος από την καταναλωτική ζήτηση. Παρά τις θετικές προοπτικές, οι πρόσφατες εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον, τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, προκαλούν μια ανησυχητική αβεβαιότητα.
Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέδειξε τις ραγδαίες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι αυτές θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Σημασία των Εγχώριων Επενδύσεων
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της ενίσχυσης των εγχώριων επενδύσεων για την επίτευξη της ανάπτυξης, ειδικά στο πλαίσιο των αναταράξεων που παρατηρούνται στο διεθνές εμπορικό πεδίο. Ορισμένα βασικά σημεία που έθιξε περιλαμβάνουν:
- Η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των συχνών αλλαγών στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
- Πιθανή εξισορρόπηση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς εμπορίου μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερα επίπεδα δασμών αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.
- Η γενικότερη αναταραχή στη διεθνή οικονομία έχει οδηγήσει σε ανακατατάξεις στην ισχύ και την πορεία μεγάλων οικονομιών, με ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκοσμιοποίηση και στις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η μείωση των περιορισμών στο εμπόριο και στην κίνηση κεφαλαίων έχει επιτρέψει την εξειδίκευση στην παραγωγή και τη διάχυση τεχνολογίας, καθιστώντας αδύνατη την αντιστροφή αυτής της πορείας χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία.
Η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει σε προ-κρίσης επίπεδα, με θετικές τάσεις στους τομείς της αγοράς εργασίας, του real estate, των κεφαλαίων και των τραπεζών, καθώς και με σταδιακές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη σταθερότητα της ανάπτυξης και τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις.
Δημόσιο Χρέος και Ανάπτυξη
Το δημόσιο χρέος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων αποκαλύπτουν ότι η χώρα μας απέχει αρκετά από την επιθυμητή αξιολόγηση που απολαμβάνουν άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τα δημόσια εξωτερικά χρέη αποτελούν μια σημαντική πρόκληση. Η έλλειψη εγχώριας δυναμικής που να επιτρέπει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι επίσης μια ανησυχία, καθώς παρατηρείται ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και αρκετές αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων στη χώρα εξαρτάται άμεσα από τη δραστική αύξηση των επενδύσεων, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η ενίσχυση των τομέων που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία είναι απολύτως απαραίτητη. Εξίσου κρίσιμες είναι οι πολιτικές και κοινωνικές υποστηρίξεις που θα προωθήσουν τις αναγκαίες αλλαγές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την κοινωνική κινητικότητα.