21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μια Γιορτή Λογοτεχνίας
Με το κάλεσμα «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα» και με την Ιταλία να είναι τιμώμενη χώρα, η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO. Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται να προσφέρει πλούσιο περιεχόμενο και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Το πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας θα εστιάσει στο μότο «Κοντινοί Ορίζοντες», το οποίο αντανακλά τις κοινές αξίες που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, όπως οι ιστορικοί και λογοτεχνικοί δεσμοί. Στο επίκεντρο της Έκθεσης θα βρεθούν καλεσμένοι συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, εικονογράφοι, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε εμβληματικούς δημιουργούς όπως ο Αντρέα Καμιλέρι και ο Ούγκο Πρατ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης επαγγελματικά προγράμματα, συζητήσεις και ποικίλες δράσεις για το κοινό.
Η συμμετοχή θα είναι εντυπωσιακή, με πάνω από 1.000 Έλληνες και ξένους ομιλητές και περισσότερους από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προβλέπεται η πραγματοποίηση περίπου 450 εκδηλώσεων από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς, προσφέροντας έτσι μια ευρεία γκάμα επιλογών στους επισκέπτες.
Ανακοινώσεις και Διακρίσεις
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης, εξήρε την προσπάθεια ενίσχυσης της προβολής της έκθεσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι διάφοροι οργανισμοί, από την Fraport έως τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, στηρίζουν τη διοργάνωση ενεργά. Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη που οργανώνεται από το νέο Ίδρυμα για το βιβλίο ΕΛΙΒΙΠ και αναμένεται να είναι η πιο δυναμική στην ιστορία του θεσμού.
Θεματικές και Συζητήσεις
Η κεντρική θεματική της ΔΕΒΘ φέτος είναι η Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις πολλαπλές εκφάνσεις της. Η Έκθεση θα διερευνήσει ζητήματα όπως τα fake news, τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και το ρόλο της τεχνολογίας στη διαδικασία συγγραφής και έκδοσης βιβλίων. Σημαντικοί ομιλητές όπως ο Nadim Sadek, ιδρυτής της Shimmr AI, θα μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την πρόοδο και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του βιβλίου.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν πάνελ για τον πολιτισμό στην εποχή των αλγορίθμων, με συμμετοχή οργανισμών όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με σκοπό να αναδείξουν τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει και η εκδήλωση «Άνθρωπος εναντίον Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μετάφραση Λογοτεχνίας», που θα συζητήσει το ρόλο της ανθρώπινης παρέμβασης στην διαδικασία μετάφρασης.
Συγγραφείς και Δημιουργοί σε Δράση
Αρκετοί διακεκριμένοι συγγραφείς και εικονογράφοι από όλο τον κόσμο θα παρευρεθούν στην Έκθεση, φέρνοντας τις δικές τους αφηγήσεις και προσεγγίσεις στον τομέα της λογοτεχνίας. Ανάμεσα τους ο Τόμας Έρικσον, ο οποίος έρχεται με το βιβλίο του «Ανάμεσα σε Ηλίθιους», καθώς και ο Μάρκο Μορικόνε, γιος του διάσημου συνθέτη, ο οποίος θα μιλήσει για τη ζωή του πατέρα του και τη βιογραφία του.
Ακόμα, εκπρόσωποι από την Γαλλία και τη Γερμανία όπως οι σκιτσογράφος Batem και ο δημοσιογράφος Τόμας Φαϊμπέλ θα συμμετάσχουν, ενισχύοντας τη διεθνή διάσταση της διοργάνωσης. Μέσα από τέτοιες συμμετοχές, η Έκθεση ανοίγει διάλογο για τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις και τη λογοτεχνία.
Εκδηλώσεις για Νέους και Παιδιά
Η φετινή ΔΕΒΘ θα προσφέρει 112 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και έφηβους, παρέχοντας ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση και βιωματική μάθηση. Τα μικρότερα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια, προσφέροντας μια εμπειρία γεμάτη συμμετοχή και διασκέδαση.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική είναι η γωνιά που προγραμματίζεται να φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους ώστε να εξερευνήσουν τη λογοτεχνία σε διάφορες μορφές και μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Η Έκθεση και η Πολιτιστική Ζωή της Θεσσαλονίκης
Πέρα από τις κεντρικές της εκδηλώσεις, η ΔΕΒΘ θα επεκταθεί σε διάφορες τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης, όπως τα καφέ και οι μουσικές σκηνές της πόλης. Δημιουργώντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η Έκθεση αποσκοπεί να εμπνεύσει την τοπική κοινωνία, προβάλλοντας την αξία της λογοτεχνίας στα καθημερινά μας βιώματα.
Μέσα από εστιατόρια που θα προσφέρουν ιταλικά μενού, καθώς και από κινηματογραφικές προβολές ταινιών που συνδέονται με τη λογοτεχνία, η έκθεση φιλοδοξεί να ενοποιήσει τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, αναδεικνύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στη λογοτεχνία και την καθημερινότητα.