www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίας: Ορισμός της γυναίκας βάσει του βιολογικού φύλου και οι επιπτώσεις για τις διεμφυλικές γυναίκες

925967309ca81484fb18b4580a3bdec7 no watermark
Κοινοποίηση

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Ορισμό της Γυναίκας

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε πρόσφατα μία ομόφωνη απόφαση που αναγνωρίζει τον ορισμό της γυναίκας κατά τον νόμο περί Ισότητας ως τον ορισμό που σχετίζεται με το βιολογικό φύλο, και όχι με το γένος. Αυτή η σημαντική ετυμηγορία αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις διεμφυλικές γυναίκες στη χώρα.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι τα διεμφυλικά άτομα δεν θα υποστούν ζημία από αυτή την εξέλιξη. Ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Πάτρικ Χοτζ, δήλωσε: «Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι «γυναίκα» και «φύλο» στον νόμο περί Ισότητας (Equality Act) του 2010 σχετίζονται με μία βιολογική γυναίκα και με ένα βιολογικό φύλο». Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται θρίαμβος για κάποια ομάδα εις βάρος άλλης, γιατί δεν είναι».

Η απόφαση αυτή σχετίζεται με το αν μια διεμφυλική γυναίκα, που διαθέτει πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους, προστατεύεται από διακριτική μεταχείριση ως γυναίκα σύμφωνα με τον νόμο περί Ισότητας. Η υπόθεση είχε προκαλέσει διαφωνίες από το 2018, με την κυβέρνηση της Σκωτίας που έχει προχωρήσει στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων να έρχεται σε σύγκρουση με την φεμινιστική ένωση For Women Scotland.

Η For Women Scotland υποστήριξε ότι τα δικαιώματα που παρέχονται από την Equality Act θα έπρεπε να ισχύουν αποκλειστικά με βάση το βιολογικό φύλο ενός ατόμου. Κατέθεσε αγωγή κατά μίας κυβερνητικής εγκυκλίου που σχετίζονταν με νόμο για την αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα συμβούλια του δημοσίου τομέα, υποστηρίζοντας ότι διεμφυικές γυναίκες με πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους θα έπρεπε να θεωρούνται νομίμως γυναίκες.

Ωστόσο, οι επικριτές αυτού του νόμου argument άργησαν υποστηρίζοντας ότι η ερμηνεία της έννοιας των γυναικών με τον τρόπο που επιβάλλεται από τη Σκωτία θα μπορούσε να εμποδίσει την παροχή χωριστών υπηρεσιών για γυναίκες, όπως ξενώνες, πτέρυγες νοσοκομείων και δυνατότητες συμμετοχής σε αθλήματα. Η Σούζαν Σμιθ, μία από τις επικεφαλής της For Women Scotland, ανέφερε: «Πιστεύαμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα υποχωρούσαν και σήμερα οι δικαστές είπαν αυτό που σκεφτόμασταν πάντοτε: οι γυναίκες προστατεύονται για το βιολογικό τους φύλο. Μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς».

Από την άλλη πλευρά, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων προειδοποίησαν ότι αν η απόφαση υποστήριζε την ένωση For Women Scotland, θα οδηγούσε σε διακριτική μεταχείριση των ανθρώπων που διαθέτουν πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης, και κατέστησε σαφές ότι οι διεμφυλικές γυναίκες θα έχαναν την πρόσβαση σε υπηρεσίες που προορίζονται για το γυναικείο φύλο.

Ο δικαστής Πάτρικ Χοτζ δήλωσε: «Η ορθή ερμηνεία της Equality Act σχετικά με τον προσδιορισμό του βιολογικού φύλου δεν προκαλεί βλάβη στα διεμφυλικά άτομα, είτε διαθέτουν είτε όχι πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους. Τα διεμφυλικά άτομα έχουν τα δικαιώματα που αναφέρονται στο προστατευόμενο χαρακτηριστικό του επαναπροσδιορισμού γένους».

Η απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και στους ακτιβιστές που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται από κάποιες από τις απαιτήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη το βράδι του Σαββάτου

Ο Δένδιας για τη Σημασία της Ελληνικής Γλώσσας στην Ιστορία

admin

Φωτιά σε πυλωτή πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη – Κάηκαν δύο αυτοκίνητα και μία μηχανή