Ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας: Ένας Ιστορικός Θησαυρός της Χαλκιδικής
Ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας είναι έτοιμος να υποδεχτεί και φέτος τους επισκέπτες, καθώς οι πύλες του έχουν ανοίξει ήδη για το κοινό. Ο ιστορικός αυτός χώρος προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, και προσφέρει τη μοναδική του αρχιτεκτονική ομορφιά και την πλούσια ιστορία του σε όσους αποφασίσουν να τον επισκεφτούν. Ο πύργος θα παραμείνει ανοιχτός εκτός από τις Τρίτες, καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, από τις 8:30 έως τις 15:00.
Η Αρχιτεκτονική και η Ιστορία του Πύργου
Ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους πύργους στον τομέα οχυρωματικών κατασκευών στη Χαλκιδική. Ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα βυζαντινών τετράπλευρων πύργων, οι οποίοι συναντώνται στη περιοχή της Μακεδονίας και του Αγίου Όρους. Αυτοί οι πύργοι χαρακτηρίζονται από τα ισχυρά ποδαρικά (αντηρίδες) που στηρίζουν τους εξωτερικούς τοίχους τους και χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 16ο αιώνα.
Ο πύργος της Γαλάτιστας φέρει δύο οικοδομικές φάσεις, με την πρώτη φάση να αναφέρεται στο κάτω τμήμα του, το οποίο χρονολογείται στον 11ο αιώνα, και τη δεύτερη φάση να αφορά το άνω τμήμα του, που προέρχεται από τον 14ο αιώνα. Με ύψος δεκαέξι μέτρων, ο πύργος διατηρεί τρεις ορόφους από τη στάθμη εισόδου και άνω, καθώς και υπόγειο. Διαθέτει νιπτήρα και χώρους υγιεινής, ενώ είναι πιθανό να υπήρχε και κάποιο είδος κουζίνας μέσα στον πύργο. Στον τρίτο όροφο σώζεται τμήμα κόγχης, το οποίο έχει πιθανώς σχέση με παρεκκλήσιο.
Ανασκαφές και Ευρήματα
Οι πρώτες εργασίες στερέωσης του πύργου πραγματοποιήθηκαν το 1965 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από ανασκαφή που έγινε το 1994 από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπου αποκαλύφθηκε μια κτιστή δεξαμενή νερού στη βορειοδυτική γωνία του υπόγειου του πύργου. Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, όπως αγγεία καθημερινής χρήσης, νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι και αρκετές αιχμές από βέλη, χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα.
Γύρω από τον πύργο, υπάρχει μια ομάδα κτιρίων, περιλαμβάνοντας δύο υδρόμυλους με υδατοδεξαμενές, ρακαριό και ελαιοτριβείο. Αυτά τα κτίρια αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, το οποίο συνδέεται με τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής και ενισχύει την πολιτιστική και ιστορική σημασία του πύργου ακόμα και στα νεότερα χρόνια.