Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Η Εθνική Άμυνα στο επίκεντρο
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απάντησε στους ισχυρισμούς αντιπολιτευόμενων κομμάτων που υποστήριξαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με την πρόθεση αγοράς της τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra) από τη Γαλλία.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός δήλωσε: «Με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης σχετικά με την τέταρτη φρεγάτα. Νομίζω ότι στην παρουσία μου τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ για υπερβολική ενημέρωση, όχι όμως για μη ενημέρωση».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας έχει γίνει αντικείμενο εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και υπάρχει ειδική γραφική παράσταση που περιλαμβάνει πιθανολογούμενη τιμή κόστους. «Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μένουν εκτός των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας. Η Εθνική Άμυνα είναι κάτι το οποίο πρέπει να ομονοούμε και να συνεννοούμαστε», πρόσθεσε.
Εξοπλιστικός Σχεδιασμός για την Επόμενη Δεκαετία
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως κεντρικό θέμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ήταν ο εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας που καλύπτει την επόμενη 12ετία. Αυτό το σχέδιο έχει χαρακτηριστεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως η πιο φιλόδοξη προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεπερνά την προμήθεια οπλικών συστημάτων, όπως τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra, καθώς και τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Η ατζέντα περιλάμβανε στρατηγικές συζητήσεις για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών και αντι-drone συστημάτων, όπως η θωράκιση «Ασπίδα του Αχιλλέα», καθώς και την ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της χώρας. Η αγορά της τέταρτης φρεγάτας Belharra είναι επίσης μία από τις προτάσεις που εξετάζονται.
Ανακοινώσεις Μετά τη Συνεδρίαση
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ενημέρωσαν το συμβούλιο σχετικά με την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο καθώς και για την κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Επιπλέον, εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036.
Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την αμυντική πολιτική της χώρας και στοχεύει στην ανάπτυξη των στρατηγικών ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, ενισχύοντας τη θέση της χώρας σε διεθνές επίπεδο.