Ουκρανία: Παράταση του Στρατιωτικού Νόμου έως τον Αύγουστο
Το ουκρανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις βουλευτών. Αυτή η απόφαση καθυστερεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που αποτελεί αίτημα τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.
Ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, η πλειονότητα των βουλευτών, συγκεκριμένα 357 από αυτούς, ψήφισε υπέρ της παράτασης. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει να επιστρατεύει πολίτες και παράλληλα αναστέλλει τον εκλογικό κύκλο, ο οποίος έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης στο πολιτικό σκηνικό.
Pιζοσπαστικές Πολιτικές και Αντιδράσεις
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται υπό πίεση να προχωρήσει σε εκλογές, με πιέσεις μάλιστα να προέρχονται από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι ως δικτάτορα. Αυτή η κριτική έχει οδηγήσει σε μια συσπείρωση της κοινής γνώμης γύρω από τον πρόεδρο, ενισχύοντας τα ποσοστά δημοφιλίας του. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει, επανειλημμένα, αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι, ειδικά μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, η διεξαγωγή εκλογών δεν επιτρέπεται όσο η κατάσταση του στρατιωτικού νόμου παραμένει σε ισχύ. Ενώ οι συνομιλίες για ειρηνευτική λύση κατά την εποχή του Τραμπ δημιούργησαν ελπίδες για πιθανή κατάπαυση του πυρός και την πραγματοποίηση εκλογών, κάποιοι πολιτικοί της ουκρανικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να εκφράζουν πιο ανοιχτά τις επικρίσεις τους προς τον πρόεδρο Ζελένσκι.
Οι Φωνές της Αντιπολίτευσης
Ο Πέτρο Ποροσένκο, πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», δήλωσε ότι η παράταση του στρατιωτικού νόμου είναι αναπόφευκτη, ειδικά μετά από θανατηφόρες ρωσικές επιθέσεις σε περιοχές όπως το Σούμι και το Κρίβι Ριχ το τρέχον μήνα. Ωστόσο, καταδίκασε τον Ζελένσκι, ισχυριζόμενος ότι προσπαθεί να ενισχύσει τη δύναμή του εκμεταλλευόμενος την κατάσταση του στρατιωτικού νόμου. «Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα – η κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταχράται τον στρατιωτικό νόμο, χρησιμοποιώντας τον όχι μόνο για την προστασία της χώρας, αλλά και για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή.
Παρά τις επικρίσεις του, το κόμμα του Ποροσένκο ψήφισε σχεδόν ομόφωνα υπέρ της παράτασης του στρατιωτικού νόμου, με μόνο έναν βουλευτή του κόμματος να καταψηφίζει την πρόταση.