Γάζα: Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δημοσιοποίησε βίντεο με έναν Γερμανοϊσραηλινό όμηρο
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο απεικονίζει έναν Γερμανοϊσραηλινό όμηρο, ο οποίος απήχθη κατά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στο σχεδόν επτάλεπτο βίντεο, ο όμηρος, που δηλώνει ότι ονομάζεται Ρομ Μπρασλάφσκι, απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωσή του.
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο ή το πότε γυρίστηκε, αν και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του ομήρου, στέλνοντας ανατριχιαστικά μηνύματα στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.
Ο Ρομ Μπρασλάφσκι, γεννημένος στην Ιερουσαλήμ, εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας στο μουσικό φεστιβάλ Νόβα, ένα από τα σημεία όπου η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές, κυρίως μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ, επιτέθηκαν. Την εποχή της απαγωγής του, ο Μπρασλάφσκι ήταν μόλις 21 ετών. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο Μπρασλάφσκι διαθέτει και γερμανική υπηκοότητα. «Οι τρομοκράτες οφείλουν να απελευθερώσουν αμέσως (τον Μπρασλάφσκι) και όλους τους ομήρους», ανέφερε ο πρεσβευτής Στέφεν Ζάιμπερτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Στο βίντεο, ο Ρομ Μπρασλάφσκι φαίνεται να μιλάει υπό εξαναγκασμό, περιγράφοντας την κατάσταση υγείας του και εκφράζοντας την αγωνία του. Ο ίδιος λέει ότι υποφέρει από φαγούρα και δείχνει το στήθος του. «Ελπίζω πραγματικά αυτό το βίντεο να σοκάρει εκείνους που πρέπει να σοκαριστούν. Θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει», σημειώνει ο αδελφός του, ο Αμίτ Μπρασλάφσκι, σε μήνυμά του στο Instagram.
Σύμφωνα με μάρτυρες που κατάφεραν να διαφύγουν από την επίθεση, προτού απαγαχθεί, ο Ρομ Βρασλάφσκι είχε καταφέρει να σώσει πολλές ζωές θεατών του φεστιβάλ. Οι πληροφορίες που προέρχονται από τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν ότι από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη τη ημέρα, οι 58 παραμένουν ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 34 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου, 33 όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ (οκτώ από αυτούς ήταν νεκροί) σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση περίπου 1.800 Παλαιστίνιων, που είχαν συλληφθεί από ισραηλινές αρχές.