Σημαντική Πρόοδος στις Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-ΗΠΑ για Στρατηγικά Ορυκτά
Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, εξέφρασε σήμερα τον ενθουσιασμό της για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη σύναψη μιας συμφωνίας που αφορά την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών στρατηγικής σημασίας. Σε αναρτήσεις της σε κοινωνικά δίκτυα, η Σβιριντένκο αναφέρει ότι οι τεχνικές ομάδες των δύο χωρών συνεργάστηκαν με αποτελεσματικότητα, τονίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει σε αυτό το κομβικό ζήτημα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ζητήσει αυτή τη συμφωνία ως αποζημίωση για τη βοήθεια που παρέχει ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν, στην Ουκρανία, από την αρχή του πολέμου πριν από τρία χρόνια. Μάλιστα, το Μάρτιο, το Κίεβο παρέλαβε από τις ΗΠΑ ένα νέο έγγραφο που χαρακτηρίστηκε «ασύμφορο» από αρκετά μέσα ενημέρωσης και βουλευτές. Οι δύο χώρες έχουν διεξάγει πολλές γύρους διαπραγματεύσεων, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Προτού υπογραφεί η τελική συμφωνία, η Σβιριντένκο ανέφερε ότι θα προηγηθεί ένα «μνημόνιο προθέσεων». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» και ότι το έγγραφο θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα, κάτι που αυξάνει τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα στη συνεργασία των δύο χωρών.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συμφωνία αυτή θα χρειαστεί έγκριση και από το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπως σημείωσε η Σβιριντένκο. Η υπουργός επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας θα δημιουργήσει επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ουκρανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες προχωρούν «αρκετά γρήγορα». Ωστόσο, ο αξιωματούχος απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τον χρόνο υπογραφής του τελικού κειμένου, υπογραμμίζοντας ότι η ήδη παρασχεθείσα αμερικανική βοήθεια δεν θα αναγνωριστεί ως «χρέος» της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ.