Απειλές της Κυβέρνησης Τραμπ κατά του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε απειλές εναντίον του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προειδοποιώντας ότι θα απαγορεύσει την εγγραφή ξένων φοιτητών, εάν το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν αποδεχθεί έλεγχο σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής φοιτητών, τις προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού και τον πολιτικό του προσανατολισμό. Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της ΗΠΑ, τονίστηκε ότι: «Αν το Χάρβαρντ δεν μπορεί να αποδείξει τη συμμόρφωσή του με τις υποχρεώσεις του, το πανεπιστήμιο θα αναγκαστεί να χάσει το προνόμιο να εγγράφει ξένους φοιτητές».
Ο πρόεδρος Τραμπ ενέτεινε την κριτική του κατά του Χάρβαρντ, απειλώντας να του αφαιρέσει και τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις. Αυτές οι ενέργειες έρχονται σε συνέχεια των επιθέσεων του προεδρικού γραφείου κατά των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής του να προσεγγίσει πιο συντηρητικές βάσεις στην αμερικανική κοινωνία.
Δημόσιες Κατηγορίες και Αντιδράσεις του Χάρβαρντ
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μέσω της πλατφόρμας του Truth Social, ότι το Χάρβαρντ «διδάσκει μίσος και ηλιθιότητα» και ότι «δεν θα έπρεπε να λαμβάνει περισσότερα ομοσπονδιακά κονδύλια». Αυτές οι δηλώσεις ακολούθησαν ένα πάγωμα επιχορηγήσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, αίτημα από τα ΜΜΕ αποκάλυψε ότι ο Τραμπ ζήτησε από την υπηρεσία φορολογίας να καταργήσει τη φοροαπαλλαγή που απολαμβάνει το Χάρβαρντ.
Η αντίδραση της προεδρίας του πανεπιστημίου ήταν άμεση και δημόσια. Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, δήλωσε ότι το ίδρυμα έχει ήδη αναλάβει δράσεις κατά του αντισημιτισμού για πάνω από έναν χρόνο και επιβεβαίωσε ότι δεν θα παραβιάσει την ανεξαρτησία του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα, όπως η ελευθερία της έκφρασης.
Η Πολιτική Κόντρα και οι Στοχοποιήσεις
Στη διάρκεια αυτής της πολιτικής κόντρας, ο Ντόναλντ Τραμπ στοχοποιεί το Χάρβαρντ, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιοπρεπής χώρος μάθησης» και ότι δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στη λίστα των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Χάρβαρντ στρατολογεί «ριζοσπάστες αριστεριστές» και «ηλιθίους». Παρά τη σφοδρή κριτική, το Χάρβαρντ παραμένει ένα από τα πιο επιδραστικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με περίπου 30.000 φοιτητές και 162 Νομπελίστες προερχόμενους από τις σχολές του, και συνεχίζει να βρίσκεται επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης για τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
Η ενίσχυση των επιθέσεων εναντίον του Χάρβαρντ παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τα πανεπιστήμια για έλλειψη προστασίας των εβραίων φοιτητών. Ανώτατοι αξιωματούχοι από διάφορα πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια, υπέστησαν παραιτήσεις, δημιουργώντας περαιτέρω εντάσεις στον ακαδημαϊκό τομέα.
Η Απάντηση των Ιδρυμάτων και οι Επιπτώσεις
Η σθεναρή αντίσταση του Χάρβαρντ έτυχε υποστήριξης από πλήθος καθηγητών και πρώην αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαιρέτισε το «παράδειγμα» που δείχνει το πανεπιστήμιο. Παρά τη διαφωνία του Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο Κολούμπια αποφάσισε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες ότι αυτό θα σήμαινε υποχώρηση απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ.
Είναι σαφές ότι οι τρέχουσες εξελίξεις ενδυναμώνουν μια ευρύτερη μάχη για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της έκφρασης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Τραμπ να προσπαθεί να επιβάλει πιο αυστηρούς κανόνες και ελέγχους. Η απάντηση των ιδρυμάτων θα είναι κρίσιμη για την κατεύθυνση που θα πάρει η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, καθώς οι πολιτικές αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν το εκπαιδευτικό τοπίο.