www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Αφαίρεση των Ταλιμπάν από τον Κατάλογο Τρομοκρατικών Οργανώσεων και οι Νέες Διπλωματικές Σχέσεις με την Καμπούλ

9f21257c25c4be9cc35bbdbffbaaf68f no watermark
Κοινοποίηση

Η Ρωσία Αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον Κατάλογο Τρομοκρατικών Οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα την επικύρωση της απόφασης αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτή η κίνηση θεωρείται συμβολική και αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Καμπούλ.

Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021 είχε ως αποτέλεσμα τη διεθνή απομόνωση της χώρας. Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση τόνισε ότι «η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετά από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο του 2024, η ρωσική εισαγγελία είχε ζητήσει την αφαίρεση των Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές» στη Ρωσία, οι οποίες υπήρχαν εκεί από το 2003, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που ο αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε πλήρως από τη χώρα.

Από τότε, η Μόσχα έχει επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με την νέα αφγανική κυβέρνηση, την οποία θεωρεί ως πιθανό οικονομικό εταίρο και συνεργάτη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Εκτός από τη Ρωσία, χώρες όπως το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές. Η Ρωσία έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επανεξουσία τους.

Η συνεργασία μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φαίνεται να έχει επιταχυνθεί έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, που είχε ως αποτέλεσμα 145 θανάτους από την επίθεση τεσσάρων ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, το παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Ιούλιο ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στα τέλη του 2024, υπέγραψε νομοθεσία που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρούν οργανώσεις από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, που απαγορεύονται στη χώρα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει πληγεί από δεκαετίες πολέμων.

Η επίσκεψη του Σεργκέι Σόιγκου, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στην Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, ήταν μια σπάνια και υψηλόβαθμη αποστολή, κατά την οποία εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν είχαν πολεμήσει στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, γεγονός που προσθέτει μία ιστορική διάσταση στις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γ. Φλωρίδης στο EΡΤΝews: Στην υπόθεση των Τεμπών όλα έχουν τεθεί υπόψη του ανακριτή – Δεν μίλησα για 13ο αλλά για «άφαντο» βαγόνι

Oμάδα Σύνταξης Γ

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση Δελτίου Απογραφής για τους στρατεύσιμους κλάσης 2028

diktio diktio

Apple: Στρατηγική αεροπορική μεταφορά 600 τόνων iPhone από την Ινδία εν μέσω δασμών του Τραμπ

user 3