Η Σημαντικότητα της Ευαισθητοποίησης για το Άγχος στον Εργασιακό Χώρο
Ο Απρίλιος δεν είναι μόνο «ο μήνας ο σκληρός», όπως έχει γράψει ο ποιητής, αλλά και μήνας αφιερωμένος στο άγχος. Σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ψυχικής και εργασιακής υγείας, αυτός ο μήνας έχει αναγνωριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες του.
Η Έρευνα της Edenred για το Εργασιακό Άγχος
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα in.gr, το εργασιακό άγχος και η επίδραση του στην ευημερία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι αντικείμενο έρευνας της πλατφόρμας Reward Gateway – Edenred. Η Edenred παρέχει λύσεις πληρωμών σε 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας περίπου 1 εκατομμύριο εταιρικούς πελάτες και 60 εκατομμύρια χρήστες.
Μια πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Workplace Wellbeing 2025» αποκαλύπτει ανησυχητικά ευρήματα: το 36% των εργαζομένων δηλώνει ότι βιώνει καθημερινά άγχος, με συνέπειες που δεν επηρεάζουν μόνο την ατομική τους ευημερία αλλά και την παραγωγικότητα του οργανισμού τους. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι το άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό, οι απαντήσεις της έρευνας δείχνουν ότι λειτουργεί περισσότερο ως τροχοπέδη για τη δουλειά.
Οι Αρνητικές Επιπτώσεις του Άγχους
Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δηλώνει ότι έχει βιώσει πρόσφατα εργασιακή εξουθένωση (burnout). Επίσης, το 46% αναφέρει ότι η αύξηση του άγχους λόγω των οικονομικών συνθηκών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοσή τους στην εργασία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 48% αυτών που νιώθουν πολύ άγχος βλέπουν τη ευεξία τους να παρακμάζει, ενώ το 40% δηλώνει ότι εκτελεί μηχανικά τις εργασίες του χωρίς διάθεση για περισσότερο. Αντίθετα, όσοι δεν βιώνουν άγχος δείχνουν υψηλά επίπεδα δέσμευσης στην εργασία τους.
Η Κατάσταση στην Ελλάδα: Υψηλά Επίπεδα Άγχους
Σε έρευνα της Edenred στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δηλώνει μη ικανοποιημένος από την εργασία του, με τα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης να μειώνονται συνεχώς. Οι πιο δυσαρεστημένοι είναι νέοι εργαζόμενοι, καθώς και αυτοί που εργάζονται φυσικά, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σημαντικό είναι ότι πάνω από 70% των εργαζομένων αισθάνονται άγχος στην καθημερινότητά τους, με το 35% να επικεντρώνεται σε αυτό καθημερινά.
Η Κανονικοποίηση του Άγχους στο Εργασιακό Περιβάλλον
Ο Κρις Μπρίτον από την Reward Gateway-Edenred τονίζει πως σε πολλούς χώρους εργασίας το άγχος είναι αποδεκτό και έχει γίνει μέρος της κανονικότητας. Καλεί τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στην ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα.
Στρατηγικές για την Αντιμετώπιση του Εργασιακού Άγχους
Οι ειδικοί προτείνουν να ενθαρρύνεται μια κουλτούρα ανοικτής επικοινωνίας στον χώρο εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα νιώθουν ασφαλείς να μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το άγχος και την ψυχική υγεία. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα, με μεγαλύτερη ευελιξία στις συνθήκες εργασίας.
Η επιβράβευση και η αναγνώριση των προσπαθειών είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του ηθικού των εργαζομένων. Απαραίτητη είναι επίσης η εκπαίδευση των ηγετικών στελεχών ώστε να αναγνωρίζουν τα σημάδια του άγχους και να παρέχουν υποστήριξη στις ομάδες τους.