Η Αναβίωση των Πασχαλινών Εθίμων και η Ιστορική Μνήμη της Χαλκιδικής
Με μεγάλη συγκίνηση και συμμετοχή από κατοίκους και επισκέπτες, κορυφώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις στο «Μαύρο Αλώνι» της Ιερισσού, όπου αναβίωσαν τα παράδοσιακά έθιμα του Πάσχα. Αυτά τα έθιμα συνδέονται στενά με την ιστορική μνήμη των αγώνων και των θυσιών του λαού της ανατολικής Χαλκιδικής, οι οποίες αποτυπώνουν την επιθυμία για ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό.
Στο Μαύρο Αλώνι, η εκδήλωση επικεντρώθηκε στον αργόσυρτο χορό ανδρών και γυναικών, οι οποίοι χόρευαν και τραγουδούσαν κάτω από σπαθιά, τιμώντας τη μνήμη των 400 Ιερισσιωτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία κατά την επανάσταση του 1821. Αυτή η θυσία συγκαταλέγεται στον ύστατο φόρο αίματος της Χαλκιδικής, αναδεικνύοντας τη σημασία των τοπικών εθίμων στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.

Προτού ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στο Μαύρο Αλώνι, διοργανώθηκε ο «Κούτσμανος» της Αρναίας, μια διαδικασία που περιλάμβανε έφιππους και οπλισμένους άνδρες. Αυτοί ξεκίνησαν από την πλατεία του χωριού και κατευθύνθηκαν προς το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, συνοδεύοντας την πορεία τους με τραγούδια. Στη συνέχεια, περιφέρθηκαν οι Άγιες Εικόνες, χόρεψαν τον Κούτσμανο και πραγματοποίησαν σκοποβολή σε κόκκινα αυγά συνδυάζοντας την παράδοση με τη γιορτή.
Επίσης, στο Παλαιοχώρι, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ, πραγματοποιήθηκε λιτανεία προς τον Ιερό Ναό Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Τα φετινά έθιμα περιλάμβαναν το «του χαλκού τ’ αλώνι», μια αναπαράσταση του αργού χορού που συμβολίζει τα βήματα εκείνων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, συνοδευόμενο από τραγούδια που αποτυπώνουν την επιθυμία για ελευθερία, τα οποία δεν μπορούσαν να εκφραστούν ανοιχτά υπό την παρουσία των Τούρκων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους, Θεόκλητος, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων εξουσιών, οι οποίοι έδειξαν την υποστήριξή τους στις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος τόνισε τη σημασία της περιοχής στην Επανάσταση του 1821, αναδεικνύοντας την ελλιπή αναφορά των θυσιών της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Βαλιάνος ανέφερε: «Αυτές τις μέρες, στον Δήμο Αριστοτέλη, το αίσθημα της ανάτασης που προέρχεται από το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, ενορχηστρώνεται με την εθνική υπερηφάνεια για την ιστορική μνήμη αυτού του ιερού τόπου. Στα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας, συμβαδίζουν η Ανάσταση του Χριστού και η μνήμη των θυσιών των προγόνων μας για την Ανάσταση της ελευθερίας.»