www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Μοναξιά και Ηλικία: Η Ελλάδα και η Κύπρος στην Κορυφή της Έρευνας

2b963e7001b7bae4d8912c9f4e1a3caf no watermark
Κοινοποίηση

Η Μελέτη για τη Μοναξιά και την Επίδραση της Ηλικίας

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη μοναξιά αξιολόγησε χιλιάδες ανθρώπους ηλικίας 50-90 ετών σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging & Mental Health, διαπιστώθηκε ότι η μοναξιά τείνει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ολλανδία οι μεσήλικες αισθάνονται μεγαλύτερη μοναξιά σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους. Η μοναξιά συνδέεται με πολλές σωματικές, νοητικές και ψυχικές επιπτώσεις, δημιουργώντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και αυξάνοντας τους κινδύνους από διάφορες ασθένειες.

Μοναξιά στις Ηνωμένες Πολιτείες – Ένα Αντίθετο Φαινόμενο

Ο Robin Richardson από το Πανεπιστήμιο Emory αναφέρει ότι παρατηρείται η γενική αντίληψη ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο μοναχικοί όσο γερνούν. Ωστόσο, οι έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι μεσήλικες είναι πιο μοναχικοί από τις προηγούμενες γενιές. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι μεσήλικες στις ΗΠΑ εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που περιλάμβανε 64.324 ηλικιωμένους από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς για να εξετάσουν την επίδραση δημογραφικών και υγειονομικών παραγόντων στην μοναξιά.

Κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μοναξιά περιλαμβάνουν την ανυπαρξία συντρόφου, την ανεργία, την κατάθλιψη, καθώς και την υγειονομική κατάσταση. Αν και η μοναξιά αυξάνεται γενικά με την ηλικία, η ένταση της αύξησης ποικίλει σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Κατάσταση στην Ελλάδα και Κύπρο

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες ηλικίας 50–90 ετών στην Ελλάδα και στην Κύπρο κατέχουν τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς. Οι χώρες που συμμετείχαν στην μελέτη συμπεριλάμβαναν: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι συνθήκες που μεταβάλλουν τα επίπεδα μοναξιάς είναι διαφορετικές, με τις περισσότερες χώρες να παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εργασία και την κοινωνική κατάσταση των ατόμων. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβακία, παρατηρείται θετική σχέση μεταξύ ηλικίας και μοναξιάς, ενώ σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Λουξεμβούργο, αυτή η σχέση είναι αντίστροφη.

Καθώς η μοναξιά ποικίλει ανάμεσα στους διάφορους πληθυσμούς, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, αλλά μια δυναμική διαδικασία που επηρεάζεται από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αυτός ο δείκτης διαχέεται και σε μεσήλικες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που είναι διαφορετικές από αυτές των ηλικιωμένων.

Είναι αναγκαίο να εξεταστεί η κατάθλιψη στις ηλικιακές αυτές ομάδες και να δημιουργηθούν συγκεκριμένες στρατηγικές για την υποστήριξη ατόμων που δεν εργάζονται ή δεν είναι παντρεμένα. Η έρευνα αυτή ενδέχεται να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Άθλιες συνθήκες νοσηλείας: Περιστέρια τσιμπολογούν φαγητό ασθενή σε δημόσιο νοσοκομείο

user 3

Νέο πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους υπεύθυνου για διεθνείς επιχειρήσεις στο Ιράκ

user 3

Τραγωδία στη Νάξο: Ανατροπή με τον απαγχονισμό υπαλλήλου του Δήμου

user 3