Επίθεση στην Παχαλγκάμ: Συγκλονιστικές λεπτομέρειες και διεθνής καταδίκη
Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο συνολικός απολογισμός της επίθεσης από ενόπλους, που φέρονται ως αντάρτες αυτονομιστές, κατά ομάδας τουριστών στην Παχαλγκάμ, ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο στην πολιτεία Τζαμού & Κασμίρ της Ινδίας, έχει φτάσει στους 26 νεκρούς και 17 τραυματίες.
Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει τουλάχιστον ένας ξένος ανάμεσα στα θύματα. Η Παχαλγκάμ, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Σριναγκάρ, είναι γνωστός προορισμός για τουρίστες, γεγονός που καθιστά την επίθεση ιδιαίτερα σοκαριστική.
Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η πιο θανατηφόρα επίθεση κατά αμάχων στην Ινδία τα τελευταία 20 χρόνια. Αν και δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κάποια οργάνωση, η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τη συνεχιζόμενη εξέγερση που ξεκίνησε το 1989, με τη κυβέρνηση της Ινδίας να κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει τους μαχητές.
Μαρτυρίες από την επίθεση
Μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και ότι αρκετοί από αυτούς που βρέθηκαν στο σημείο έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια. Ένας τουριστικός οδηγός, που δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει το όνομά του, δήλωσε: «Είδα κάποιους άνδρες πεσμένους κάτω, έμοιαζαν νεκροί». Γιατροί από νοσοκομείο της περιοχής ανέφεραν ότι μαχητές βγήκαν από δάσος και άρχισαν να πυροβολούν, στοχοποιώντας κυρίως άνδρες, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να έχουν αποφευχθεί ανεπηρέαστες.
Αντιδράσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους
Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η «ειδεχθής επίθεση» θα έχει συνέπειες και υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας είναι ακλόνητη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα πετύχει τους σκοπούς της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Μόντι για να εκφράσει την «πλήρη υποστήριξή» του. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε έντονα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις επιθέσεις κατά πολιτών, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε την «αηδή τρομοκρατική επίθεση». Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών, Αμίτ Σα, μεταβαίνει επιτόπου στην περιοχή.
Στρατιωτική παρουσία και τουριστική ανάπτυξη
Στο Κασμίρ, ο ινδικός στρατός διατηρεί περίπου 500.000 στρατιώτες, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την περιοχή ως τουριστικό προορισμό. Στόχος είναι να αποφορτίσουν την ένταση και να προσελκύσουν τουρίστες με δυνατότητες χειμερινών σπορ και άλλες δραστηριότητες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2024, το Κασμίρ υποδέχτηκε 3,5 εκατομμύρια τουρίστες, στην πλειονότητά τους Ινδούς. Το γεγονός ότι η Ινδία προγραμμάτισε την σύνοδο της G20 για τον τουρισμό στη Σριναγκάρ το 2023, δείχνει την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μετά την αφαίρεση της αυτονομίας της περιοχής το 2019.
Η πιο αιματηρή επίθεση ενάντια σε πολίτες στην περιοχή σημειώθηκε το Μάρτιο του 2000, όπου περίπου 30 Ινδοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους, με την επίθεση να διαπράττεται την παραμονή επίσκεψης του τότε προεδρικού ζεύγους ΗΠΑ, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον.