www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη: Η Οικονομία της Ελλάδας στο ΔΝΤ σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη

1d964a798638b8a96411fd1eb559ae85 no watermark
Κοινοποίηση

Η Ελληνική Οικονομία: Από την Κρίση στην Ανάπτυξη

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στη δύσκολη πορεία της δημοσιονομικής ανόρθωσης, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους επιτεύχθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας κατά την ομιλία του σε πάνελ της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Το πάνελ, με τίτλο «Μονοπάτια προς την Ευημερία – Πολιτικές και Συνεργασίες για την Επιτυχία», ανέδειξε τις θετικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας σε μια εποχή έντονης αστάθειας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πρόσφατα, η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία αποκατάστασης της εικόνας της, μετά από μια δύσκολη δεκαετία. Πριν 15 χρόνια, η χώρα μας ήταν αποδέκτης του πρώτου πακέτου διάσωσης και είχε εισέλθει σε μια περίοδο στενών συνεργασιών με το ΔΝΤ. Ο υπουργός τόνισε την ανοδική πορεία που ακολούθησε η ελληνική οικονομία, η οποία είχε χάσει 24 μονάδες του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Αλλαγές και Επιτυχίες Από το 2019

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας άρχισε να μεταβάλλεται το 2019, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές οικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. «Έχουν γίνει *σημαντικά βήματα* προς την κατεύθυνση της οικονομικής βελτίωσης. Μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι μόνον 6 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα, και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σχολίασε ότι τέσσερις από τις έξι χώρες με πλεόνασμα έχουν συνεργαστεί με το ΔΝΤ κατά την τελευταία δεκαετία, υποδεικνύοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς πυλώνες πολιτικής της κυβέρνησης, επικεντρωμένους στη μείωση των *κόκκινων δανείων*, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη για **δημοσιονομική υπευθυνότητα**.

Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομικά Οφέλη

Ο υπουργός παρουσίασε ενδεικτικά τα επιτεύγματα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δραματική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης επενδύσεων. Χρησιμοποιώντας μια αναλογία, δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε το «κατάλληλο υλικό», αλλά όχι το «απαραίτητο λογισμικό» στο παρελθόν.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η χώρα μας στερούταν του σωστού θεσμικού πλαισίου και των κατάλληλων κανόνων για την απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων και των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και σε άλλους μη αναμενόμενους τομείς.

Η Ίδια Φορά, Νέα Ελπίδα

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε σε ένα άρθρο του Τόμας Φρίντμαν στην εφημερίδα *New York Times*, το οποίο δημοσιεύθηκε την ημέρα που η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Ο Φρίντμαν ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια η προσοχή θα στραφεί όχι απλά στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων αλλά κυρίως στην επιστροφή των νέων Ελλήνων στην πατρίδα τους.

«Αν τους δείτε να φεύγουν από τη χώρα, ξεκινήστε να πουλάτε. Αν τους δείτε να επιστρέφουν ή να μένουν, αρχίστε να αγοράζετε», είπε ο υπουργός. Αναγνωρίζοντας ότι οι Έλληνες αρχίζουν να επιστρέφουν, δήλωσε: «Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην αποκατάσταση των οικονομικών σταθερών, και βλέπουμε ήδη τα θετικά αποτελέσματα». Η ομιλία του προσφέρει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για *συνεχή ανάπτυξη και μεταρρύθμιση*.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Νέα Μέτρα Στήριξης για Πολίτες

user 3

Κοινωνικές Πρωτοβουλίες της ΓΑΔΘ ενόψει Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

user 3

Γέφυρα Αξιού: Ολοκλήρωση Έργου και Νέα Εποχή Χωρίς Ταλαιπωρία για τους Χρήστες

user 3