www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτακτική Προειδοποίηση από τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕ: Μείωση της Απασχόλησης στους Νέους 30-40 Ετών και οι Δημογραφικές Προκλήσεις για την Ανάπτυξη

606ac0e7b4480fff9e7cf839ffdce6e7 no watermark
Κοινοποίηση

Δημογραφικό Ζήτημα: Πειστικές Ανησυχίες για την Ελληνική Οικονομία

Το δημογραφικό ζήτημα εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με τις έρευνες να καταδεικνύουν ότι αποτελεί την κυριότερη απειλή για την αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΕΡΤΝews, ανέφερε πως «για να έχει μια χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειάζεται εργασία και κεφάλαιο». Η σταδιακή μείωση του εργατικού δυναμικού όχι μόνο υπονομεύει τη ανάπτυξη, αλλά συνιστά ένα φαινόμενο που απαιτεί άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λιαργκόβας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας είναι το δημογραφικό, το οποίο έχει δύο κύριες διαστάσεις: τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανσή του. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό που απειλεί την πιθανή ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον.

Μείωση Εργασίας στους Νεότερους Ενήλικες

Αναλύοντας τα ευρήματα της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σχετικά με την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ επισημαίνει μια μείωση στην απασχόληση των νεότερων ηλικιακών ομάδων, ειδικότερα σε εκείνους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών. «Τα στοιχεία δείχνουν πως οι θέσεις εργασίας σε αυτή την ομάδα μειώνονται, ενώ σε άλλες ηλικιακές ομάδες παρατηρούνται αυξήσεις», επισήμανε.

Ο κ. Λιαργκόβας εξηγεί τους λόγους αυτού του φαινομένου, τονίζοντας ότι «αφενός αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, αφετέρου πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που επηρεάστηκε καθοριστικά από την οικονομική κρίση στην εφηβεία της». Πολλοί νέοι επέλεξαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο του brain drain. Παρόλο που αρκετοί έχουν επιστρέψει, το αρχικό πλήγμα παραμένει και αυτό αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας.

Η Συνεχής Αύξηση Αλλοδαπών Εργαζομένων

Επιπλέον, η μελέτη του ΚΕΠΕ αναδεικνύει την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως στις αγροτικές εποχιακές εργασίες. «Η αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η νομιμοποίηση της εργασίας με καταβολή εισφορών», ανέφερε ο πρόεδρος.

Ο κ. Λιαργκόβας έθιξε επίσης ένα κρίσιμο θέμα που αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τονίζοντας ότι «πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν τις νόμιμες θέσεις εργασίας λόγω των υπερβολικών κρατήσεων». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι να ελκύονται προς την αδήλωτη εργασία, συνδυάζοντας αυτή τη διαδικασία με επιδόματα, κάτι που βλάπτει τον κρατικό προϋπολογισμό και αυτούς που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες.

Δημιουργία Κινήτρων για Συμμετοχή στην Αγορά Εργασίας

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ κατέληξε με την ευχή ότι «αυτό που απομένει στην τσέπη του εργαζόμενου πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστικό κίνητρο για να συμμετέχουν περισσότεροι στην αγορά εργασίας». Η δημιουργία θετικών κινήτρων είναι κρίσιμη για την αναστροφή της δημογραφικής τάσης και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΟΗΕ: Καταγγέλλει Ισραηλινό Άρμα Μάχης για τον Θάνατο Εργαζομένου στη Γάζα

user 3

Διεθνείς Δασμοί και Οικονομικές Επιπτώσεις: Ο Εμπορικός Πόλεμος της ΗΠΑ και οι Επιπλοκές για την Ελλάδα

user 3

Θεσσαλονίκη: Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Καραγιαννίδης συγκαταλέγεται στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

diktiou