Επικήρυξη Καταδίκης Υπαξιωματικού για Κατασκοπεία
Ένας Αμερικανός υπαξιωματικός που εργαζόταν για την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού καταδικάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προεδρου Ντόναλντ Τραμπ σε επτά χρόνια κάθειρξης, καθώς παρείχε διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα. Η απόφαση παρέχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια και τις στρατηγικές κατασκοπείας που διακυβεύουν τα εθνικά συμφέροντα.
Ο Κόρμπαϊν Σουλτς, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο του 2024 σε στρατιωτική βάση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ομολόγησε την ενοχή του τον Αύγουστο. Η παράδοση πληροφοριών σε πρόσωπα συνδεόμενα με την Κίνα περιλάμβανε σημαντικά έγγραφα που αφορούσαν τη στρατηγική και τις πολιτικές των ΗΠΑ.
Πληροφορίες για Στρατιωτικούς Στρατηγικούς Σχεδιασμούς
Ανάμεσα στα έγγραφα που παρείχε, ένα από τα πιο ανησυχητικά ήταν η έκθεση που ανέλυε τα διδάγματα που άντλησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές οι πληροφορίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, η οποία θεωρείται από την Κίνα ως κινεζική επαρχία και έχει γίνει σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Επιπλέον, τα έγγραφα περιλάμβαναν αναλύσεις που αφορούσαν τις στρατηγικές του Πενταγώνου απέναντι στις κινεζικές στρατιωτικές τακτικές, λεπτομέρειες για ασκήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα και στις Φιλιππίνες, καθώς και τεχνικές πληροφορίες για ειδικά οπλικά συστήματα όπως το ελικόπτερο HH-60 και το μαχητικό αεροσκάφος F-22.
Οικονομικά Κίνητρα για την Κατασκοπεία
Ο νεαρός υπαξιωματικός, μόλις 25 ετών, είχε λάβει 42.000 δολάρια για τουλάχιστον 92 έγγραφα που παρέδωσε από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2024. Αυτό καταδεικνύει ότι τα οικονομικά κίνητρα συνεχίζουν να παραμένουν κρίσιμος παράγοντας για πολλές παράνομες ενέργειες εντός των στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών.
Η Παμ Μπόντι, υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο παρακολουθεί με προσοχή τις καταστάσεις που αφορούν τις κινήσεις κατασκοπείας που προέρχονται από την Κίνα. “Θα εγγυηθούμε ότι όσοι παραδίδουν στρατιωτικά μυστικά θα υποβληθούν σε σκληρές ποινές,” ανέφερε. Παράλληλα, ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες για όσους προδίδουν τη χώρα θα είναι αυστηρές.