www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

F-35: Ξεκινά η εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων το φθινόπωρο στην Αμερική

7630fd98c5f14e08c7b68f67b646b47f
Κοινοποίηση

Η Εκπαίδευση των Ελλήνων Πιλότων στα F-35

Έως τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη η έναρξη της εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων στα F-35, με τον πρώτο κύκλο να περιλαμβάνει 14 ιπτάμενους και 60 τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης, αν και η παράδοση των πρώτων ελληνικών F-35 προγραμματίζεται για τα τέλη της δεκαετίας και η άφιξή τους στην Ανδραβίδα αναμένεται για τις αρχές της επόμενης, η εκπαίδευση αρχίζει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η διαδικασία αυτή είναι πολύπλοκη και απαιτητική, καθώς απαιτεί σημαντική εκπαίδευση πριν από την πρώτη πτήση.

Το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης των πιλότων θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Luke, στην Αριζόνα, που ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση. Για κάθε υποψήφιο πιλότο, απαιτούνται τουλάχιστον 192 ώρες στο έδαφος πριν από την πρώτη πτήση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το F-35 δεν διαθέτει διθέσια διαμόρφωση, έτσι οι πιλότοι θα κάνουν την πρώτη τους επαφή με το μαχητικό μέσω υπερσύγχρονων εξομοιωτών FMS (Full Mission Simulator). Εκεί θα εξοικειωθούν με τη διακοπτολογία και τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, καταγράφοντας τις πρώτες τους ώρες εκπαίδευσης.

Οι τεχνικοί θα αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στην αεροπορική βάση Elgin στη Φλόριντα, όπου θα εξασκούνται σε ψηφιακά μοντέλα και μακέτες, πριν από την πραγματική αλληλεπίδραση με το αεροσκάφος. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί 2.685 πιλότοι και 17.260 τεχνικοί.

Προετοιμασίες για την Υλοποίηση του Προγράμματος

Πριν από την επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης, στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι επιφορτισμένα με το πρόγραμμα F-35 αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να ενισχύσουν το ελληνικό τμήμα του JPO (Joint Program Office). Αυτό το γραφείο διαχειρίζεται τους διεθνείς πελάτες του προγράμματος F-35 και υπάγεται απευθείας στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας από την Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προγράμματος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος με την Αθήνα, βελτιώνοντας τη ροή της πληροφορίας σχετικά με την αγορά των 20 αεροσκαφών, την υποστήριξή τους και την ένταξη της Ελλάδας στο επιλεκτικό κλαμπ των χρηστών F-35.

Πηγές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης από την αμερικανική κυβέρνηση προς την Lockheed Martin, μια σημαντική εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της παραγωγής των 20 ελληνικών F-35.

Στρατηγικές Αντίκτυποι

Η Αθήνα σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της, ιδίως σε περίπτωση επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Ακόμα κι αν η Τουρκία επιστρέψει, δεν αναμένεται να παραλάβει αεροσκάφη νωρίτερα από την Ελλάδα, δεδομένου ότι η παραγωγή δεν επιτρέπει την παράδοση νέων F-35 πριν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, προσφέροντας έτσι στην Ελλάδα ένα ελαφρύ προβάδισμα στη χρήση του μαχητικού.

Αν τελικά η Τουρκία καταφέρει να επιστρέψει, οι αεροπορικές δυνάμεις και των δύο χωρών θα είναι τεχνολογικά παραπλήσιες, αν και η Τουρκία θα διατηρήσει αριθμητικό προβάδισμα. Ωστόσο, οι γαλλικοί μαχητικοί τύποι αναμένονται να επηρεάσουν τη στρατηγική ισορροπία. Στο παρελθόν, η προμήθεια του Mirage 2000 και του Mirage 2000-5 έχει αναδείξει την Ελλάδα έναντι του τουρκικού στόλου F-16.

Ο συνδυασμός Rafale και Meteor προσφέρει σήμερα το πιο ολοκληρωμένο «πακέτο» αεροπορικής υπεροχής στο ελληνικό οπλοστάσιο. Μια πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στα F-35 ενδέχεται να οδηγήσει την Αθήνα σε επενδύσεις σε περισσότερα γαλλικά μαχητικά καθώς και σε συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης απειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Μανώλης Λιδάκης: Συγκινητικό μνημόσυνο 40 ημερών στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων – Χαρά Σπυρλιδάκη: Οι λέξεις αγάπης για τον αδελφό της (βίντεο)

user 3

Θεσσαλονίκη Ξεκινά η Αντικατάσταση Φαναριών σε Κεντρικές Οδούς της Πόλης

user 3

Νέες Υπηρεσίες στο 1555 για Άμεση και Αποτελεσματική Εξυπηρέτηση

user 3