Ελπίδα για Εκεχειρία στην Ουκρανία από τους Κατοίκους του Βόλγκογκραντ
Στο επίκεντρο των εορτασμών για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Κιρίλ Μπομπίτσεφ, 20 ετών, εκφράζει την ελπίδα του για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, τρία χρόνια μετά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει εξαπολύσει η Μόσχα. Στο Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, τα συναισθήματα είναι έντονα. «Θα ήθελα να είχε ήδη τελειώσει ο πόλεμος», αναστενάζει. «Οι απώλειες είναι βαριές για τη χώρα και τον προϋπολογισμό», προσθέτει, εκφράζοντας τις ανησυχίες πολλών στην περιοχή.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη πασχαλινή εκεχειρία, κατά την οποία οι δύο πλευρές αντάλλασαν κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας. Ο Πούτιν ανέφερε ότι αναμένει από την Ουκρανία να δώσει εντολή για κατάπαυση πυρός στις ένοπλες δυνάμεις της, προειδοποιώντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε παραβίαση.
Η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται με μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις στη Μόσχα και σε πολλές άλλες ρωσικές πόλεις. Στο Βόλγκογκραντ, η 9η Μαΐου αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της σοβαρότητας της Μάχης του Στάλινγκραντ, η οποία υπήρξε η πιο καταστροφική σύγκρουση της Ιστορίας και καθόρισε την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Εν μέσω τόσης σημασίας, ο κόσμος χρειάζεται ελπίδα», δηλώνει η Οξάνα Ντούντκο, κάτοικος του Βόλγκογκραντ, εξηγώντας ότι η εκεχειρία του Πούτιν αποτελεί «πολύ σημαντικό βήμα» προς την ειρήνη.
Η Πολίνα Κνιαζέφσκαγια, 21 ετών, επισημαίνει την επιθυμία της για ειρηνική συνύπαρξη και δυνατότητες σπουδών στο εξωτερικό. Υπογραμμίζει την ανάγκη για ανταλλαγή εμπειριών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της χώρας της. Η προσδοκία για έναν διάλογο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ως προς τη διευθέτηση της σύγκρουσης είναι υψηλή, αν και περιπλέκεται από τις συνεχείς πολεμικές εντάσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Αμερικανός πρόεδρος, ασκεί πιέσεις για μια γρήγορη εκεχειρία και ειρηνευτική συμφωνία, αλλά φαίνεται ότι οι διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι δύσκολο να γεφυρωθούν. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη φράση του για «μόνιμη» εκεχειρία και κάλεσε τις πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις.
Ο Λεβ Λογκανόφ, πρώην εργαζόμενος στον τομέα του πετρελαίου, ελπίζει ότι η τριήμερη εκεχειρία θα δώσει στις δύο πλευρές την ευκαιρία να αναστοχαστούν. «Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη υποστεί βαριές απώλειες. Είναι καιρός να βρεθεί μια λύση. Προς τι όλες αυτές οι θυσίες;» αναρωτιέται, εκφράζοντας τις σκέψεις πολλών που θέλουν να δουν την ειρήνη να ανακτάται στην περιοχή.