www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χαλκιδική: Το ΚOUZINA 2025 Φέρνει Στιγμές Γαστρονομικής Δημιουργίας και Πολιτισμικής Ανταλλαγής

67470e67d764a51981e7a5c1654e850d no watermark
Κοινοποίηση

Πρόγραμμα KOUZINA 2025: Γαστρονομικές Πύλες στην Ανατολική Χαλκιδική

Στις 15 Μαΐου, η ανατολική Χαλκιδική υποδέχεται για 15η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα KOUZINA, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να “συστήσει” τους επισκέπτες στην πλούσια γαστρονομία και πρωτογενή παραγωγή της περιοχής. Η διοργάνωση είναι σχεδιασμένη να προάγει κάθε γωνιά του προορισμού, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές και προσελκύοντας ταξιδιωτικά γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η γαστρονομική αυτή πρωτοβουλία οργανώνεται από το Δήμο Αριστοτέλη και την Αριστοτελική Σύμπραξη, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε).

Θεματικές Ενότητες του Προγράμματος

Το πρόγραμμα KOUZINA είναι χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες προάγουν τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής και στοχεύουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Η πρώτη θεματική ενότητα επικεντρώνεται στην αρχαιοελληνική KOUZINA (15 – 19 Μαΐου 2025). Τα δρώμενα της ενότητας θα συνδυαστούν με το διεθνές συμπόσιο «Following Aristotle» και θα περιλαμβάνουν πιάτα με βάση το μαύρο χοίρο Βαρβάρας και αθωνικό οίνο. Η επικεφαλής chef Ντίνα Νικολάου θα ηγηθεί δραστηριοτήτων που θα αναδείξουν τη σημασία του μελιού και της γαστρονομίας στην περιοχή. Η ενότητα θα καταγράφεται από εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία, προωθώντας έτσι το άνοιγμα της Ανατολικής Χαλκιδικής στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η δεύτερη θεματική ενότητα (22 – 25 Μαΐου 2025) εστιάζει στη δικτύωση με το Παλέρμο και τη Μεσσήνα, υποδεχόμενη Σικελούς chefs που θα παρουσιάσουν ιταλικά πιάτα χρησιμοποιώντας προϊόντα της αθωνικής θάλασσας. Αυτή η συνεργασία ενισχύει το σχολικό τουρισμό από τη Σικελία προς την Ανατολική Χαλκιδική.

Η τρίτη θεματική αναφέρεται στη μοναστηριακή KOUZINA, που θα ταξιδέψει το Φθινόπωρο στον Δήμο San Sebastian στην Ισπανία, με στόχο την τιμή στη μνήμη του γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού. Επιπλέον, το Γενάρη του 2026 θα παρευρεθεί μια συνεργασία με πορτογαλικές διοργανώσεις, ώστε να παρουσιαστούν μοναστηριακά πιάτα στις ακτές του Ατλαντικού.

Η KOUZINA των Αλησμόνητων Πατρίδων θα αφιερωθεί στον αζέρικο και γεωργιανό πολιτισμό (8 – 11 Αυγούστου 2025 και 8 Σεπτεμβρίου 2025), καθώς και στις παραδόσεις των Ελλήνων Βλάχων και Σαρακατσαναίων. Σημαντικός επισκέπτης προορισμός θα είναι οι Σέρρες, που θα προωθηθεί, παράλληλα, και στις γειτονικές μακεδονικές αγορές.

Τέλος, η μεσογειακή KOUZINA (12 – 15 Ιουνίου 2025) θα αναδείξει την ελληνική κουζίνα με έμφαση στα θαλασσινά “μεζεκλίκλια” και θα πραγματοποιηθεί από τον guest chef Στέφανο Σταμίδη. Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας, θα αναβιώσουν παραδοσιακές εκδηλώσεις, προσελκύοντας τουρίστες και εκπροσώπους τύπου από τη Σικελία και άλλες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θλίψη στην ΑΕΚ για τον θάνατο του Αντρίγια Ντελίμπασιτς σε ηλικία 44 ετών

user 3

ΕΔΑΠΟ: Μοναδική Πηγή Πληροφοριών για την Τραγωδία των Τεμπών και Παράλειψης στο Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

user 3

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 – 1936 μέσα από τη ματιά και τα τεκμήρια του Νικολάου Χριστοδούλου

diktiou