Εξορθολογισμός και Διασφάλιση Λειτουργίας Στρατιωτικών Νοσοκομείων
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι η κύρια σκοπιμότητα του παρόντος νομοσχεδίου είναι η θεραπεία ενός χάους που επικρατεί στα στρατιωτικά νοσοκομεία, λόγω της απουσίας σαφούς λογοδοσίας, προϋπολογισμών και απολογισμών. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι κενές θέσεις υποστηρίζονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η θωράκιση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο οικονομικός εξορθολογισμός τους και η διασφάλιση της λειτουργίας τους. Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την αποσπασματικότητα και την αοριστία του νομοσχεδίου, αν και έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό, δεν αποθάρρυναν την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας από την υποστήριξη του σχεδίου, το οποίο παρουσιάζεται ως αναγκαία λύση για την επίλυση των συναφών προβλημάτων.
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες προτάσεις και είναι ανοιχτός σε βελτιώσεις. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, επεσήμανε τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν καν ΑΦΜ και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. «Τα κονδύλια από τον ΕΟΠΥΥ δεν παραμένουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά μεταφέρονται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του συστήματος.
«Η επιβίωση των στρατιωτικών νοσοκομείων προϋποθέτει αλλαγές στις πληρότητες και τη διαχείριση του προσωπικού» τόνισε, εκφράζοντας την αγανάκτηση για τις χαμηλές πληρότητες που δεν διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά πληρότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων και δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβιώσει καμία νοσοκομειακή μονάδα με ποσοστά κάτω του 60%.
Ο κ. Δένδιας έκανε επίσης έναν απολογισμό της λειτουργίας του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, εστιάζοντας στα διοικητικά ζητήματα και την ανεπαρκή πληρότητα κλινών. Επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δήλωσε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε βασικά ζητήματα πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου».
Η ρύθμιση καταδεικνύει τη διάθεση του Υπουργείου να επιφέρει σημαντικές καινοτομίες στην πρόσβαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις υγειονομικές υπηρεσίες. Υπογραμμίζεται ότι το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για τη βελτίωση της περίθαλψης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η στρατιωτική ιατρική δεν θα υποβαθμιστεί.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα βαθύτερα προβλήματα του στρατιωτικού υγειονομικού συστήματος. Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξηγώντας ότι η ανεπάρκεια κινήτρων και η εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης υπονομεύουν τη στρατιωτική ιατρική περίθαλψη. Αντίστοιχα, ο Συμεών Κεδίκογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε ότι η παρέμβαση αυτή αποτελεί μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντίθεση με τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν. Η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο υποδηλώνει τον καίριο ρόλο της υγειονομικής περίθαλψης για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών δομών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για διαρκή αναθεώρηση και προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ιατρικής φροντίδας.