www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίση Δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Νέες Μετρήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης

880d7ef40ef53292ee1bf4342d0b265c
Κοινοποίηση

Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Νέα μέτρα και έρευνες σε εξέλιξη

Η κατάσταση με τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι προβληματική, με επίκεντρο την περιοχή του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Τα έργα που είχαν εξαγγελθεί από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) για την αντιμετώπιση αυτή δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ορισμένα παραμένουν σε καθυστέρηση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου δράση και ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την εκπόνηση ενός εξειδικευμένου ερευνητικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, το 2024 θα γίνουν μετρήσεις και θα ληφθούν δείγματα από την περιοχή, τα οποία θα συγκριθούν με εκείνα του 2019, όταν εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα που επιδίωκε τον προσδιορισμό των δύσοσμων ουσιών στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η σύγκριση αυτή αναμένεται να δείξει αν τα έργα που δεσμεύτηκαν να εκτελέσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συμβάλει στη μείωση του φαινομένου. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η διαδικασία ολοκληρώνεται και η έκθεση αξιολόγησης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο κ. Γιουτίκας δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες και η χημική ανάλυση των δειγμάτων, και ότι η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος. «Περιμένουμε να έχουμε την τελική έκθεση μέχρι το τέλος Μαΐου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχιζόμενη ανησυχία για τη δυσοσμία

Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και πάλι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με το τμήμα Χημείας Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ακριβώς όπως και το 2019. Μόλις παραληφθεί η τελική έκθεση, θα παρουσιαστεί επίσημα, με προτάσεις για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής.

«Με τις νέες μετρήσεις και τη νέα έκθεση του πανεπιστημίου, θα διεξάγουμε μια ανοιχτή συζήτηση για την πορεία των έργων που είχαν προγραμματιστεί», συνέχισε ο κ. Γιουτίκας. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προσδιοριστούν ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί, ποια εκκρεμούν και εάν αυτά που έχουν εκτελεστεί έχουν συμβάλει στη μείωση της δυσοσμίας. «Εμπειρικά διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν έχει λυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, συνεχίζει να δραστηριοποιείται για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Γιουτίκας υπενθύμισε ότι το 2019 είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για μετρήσεις που αποσκοπούσαν στον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας. Η προηγούμενη μελέτη είχε αναδείξει 52 χημικές ενώσεις στην περιοχή του Κορδελιού, οι οποίες ταυτοποιήθηκαν με αντίστοιχες ενώσεις εντός των ορίων των Ελληνικών Πετρελαίων. Αυτά τα στοιχεία είχαν σταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τελική έκθεση του νέου προγράμματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι χημικές ενώσεις μετρήθηκαν με την ίδια πυκνότητα και ένταση, καθώς και αν τα έργα έχουν συμβάλει στη μείωση της δυσοσμίας. «Με αυτόν τον τρόπο, πιέζουμε τις αρχές να λάβουν μέτρα που θα έχουν αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Γιουτίκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συλλογικά Δικαιώματα Μειοψηφίας και το Δικαίωμα Πληροφόρησης για Παροχές σε Μέλη ΔΣ και Διευθυντές

user 3

Στρατηγική Προμήθεια Πυροσβεστικών Ελικοπτέρων: Δέσμευση για Προστασία Ζωών και Περιβάλλοντος

user 3

Θεσσαλονίκη – Το όραμα της διοίκησης Αγγελούδη: Εμβληματικά έργα, πράσινο, αρχαιολογικός περίπατος, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία

praktiki 4