Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Την 1η Μαΐου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το κύριο όργανο που έχει την ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Αυτή η σημαντική ανάθεση υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια πολιτική, καθώς και τη δέσμευσή της για την προώθηση της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας.
Οι ευθύνες που αναλαμβάνει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς θα της δοθεί η ευκαιρία να αναδείξει το ισχυρό διπλωματικό της αποτύπωμα και να λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής μεταξύ των διαφορών που προκύπτουν στη διεθνή σκηνή. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα εργαστεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, ακολουθώντας το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής.
Κεντρικές Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η θαλάσσια ασφάλεια θα είναι μία από τις έξι κύριες προτεραιότητες της Ελλάδας. Αυτή η θεματική θα εξεταστεί σε κεντρική εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, η ελληνική προεδρία θα εστιάσει στην προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, καθώς και στη θεματική των Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας και τα Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στην κρίση στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα είναι κεντρικά θέματα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξελίξεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, η κατάσταση στη Λιβύη και το Σουδάν θα περιληφθούν επίσης στην ατζέντα τους, αναδεικνύοντας τη σημασία του να παρακολουθούνται και να συζητούνται οι πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπεί η διεθνής κοινότητα.
Η Ελλάδα, ως θερμός υποστηρικτής της πολυμερούς διπλωματίας, της συλλογικής ασφάλειας και του ειρηνευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, θα επιδιώξει να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σκοπός αυτής της συνεργασίας θα είναι η διατήρηση και η εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, με στόχο τη δημιουργία μίας διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας που θα βασίζεται σε κανόνες και συνεργασία μεταξύ των κρατών.