www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένα Πολεμικό Τοπίο: Ανάφλεξη στα Μέτωπα Συρίας και Ινδίας-Πακιστάν

17bbc9e04b58b8950e3600ac3f7c6e5d
Κοινοποίηση

Πολιτικές Τάσεις και Στρατηγικές Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ινδία

Την ώρα που οι εξελίξεις εξελίσσονται δραματικά, η κατάσταση στη Συρία και στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για μια πιθανή πολεμική ανάφλεξη. Οι ενδείξεις πείθουν ότι η ηρεμία στις περιοχές αυτές πρόκειται να είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

Εξελίξεις στη Συρία

Στις 30 Απριλίου, δύο προάστια της Δαμασκού, όπου διαβιούν Δρούζοι, έγιναν στόχος πολιτοφυλάκων που είναι προσκείμενοι στο ισλαμιστικό καθεστώς της Συρίας. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα 22 θανάτους, προστιθέμενοι στους 18 που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα, όταν οι μάχες ξεκίνησαν. Έτσι, οι απώλειες των Δρούζων φτάνουν στους 40, γεγονός που προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από το Ισραήλ, το οποίο βομβάρδισε εγκαταστάσεις σουνιτικών πολιτοφυλακών και απείλησε με πιθανή στρατιωτική παρέμβαση για την προστασία της κοινότητας των Δρούζων.

Σημειώνεται ότι νοτίως της Συρίας, οι Δρούζοι βρίσκονται ήδη υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού. Ο ηγέτης τους έχει ζητήσει από τον Νετανιάχου να στείλει στρατεύματα στη Δαμασκό, προκειμένου να διασώσει τους ομοεθνείς του. Παράλληλα, στη Γάζα οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές στις περιοχές γύρω από την Ιερουσαλήμ ενδέχεται να προκλήθηκαν από Παλαιστίνιους που συνεργάζονται με τη Χαμάς. Η οργάνωση έχει ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν τους εμπρησμούς ως όπλο κατά των εποίκων και της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η Κρίση στα Σύνορα Ινδίας-Πακιστάν

Στην περιοχή των συνόρων Ινδίας-Πακιστάν η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς και οι δυο χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις με μακροχρόνια ιστορία πολεμικών συγκρούσεων. Όλα ξεκίνησαν με μια φονική επίθεση μουσουλμάνων τρομοκρατών στο Κασμίρ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 26 πολιτών, οδηγώντας την ινδική κυβέρνηση να διατάξει την απέλαση Πακιστανών πολιτών που διαβιούν στην Ινδία. Ο ηγέτης της Ινδίας, Μαρέντρα Μόντι, έχει δώσει εν λευκώ εντολή στον στρατό να προγραμματίσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Πακιστάν, εν μέσω πληροφοριών από πακιστανικά μέσα ενημέρωσης που προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση από τον αντίπαλο εντός 24-36 ωρών.

Ένα κρίσιμο ζήτημα στην κατάσταση αυτή είναι το ότι οι διεθνείς παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεσολαβήσουν έχουν τα δικά τους προβλήματα. Η Κίνα, που έχει τις δικές της διαφορές με την Ινδία, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, παραδοσιακός σύμμαχος της Ινδίας, είναι απασχολημένη με την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν διαθέτει διπλωματικό κεφάλαιο για να επενδύσει σε άλλες υποθέσεις.

Η Διεθνής Στρατηγική και οι Προκλήσεις Επικοινωνίας

Η προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ είναι στραμμένη στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να αποδείξει την αξιοπιστία του τόσο στους Αμερικάνους όσο και στη διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτόν το λόγο, τα περιθώρια για μεσολάβηση στην κρίση Ινδίας-Πακιστάν φαίνονται μηδαμινά, καθώς αυτά τα κράτη βρίσκονται σε μία περιοχή που δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών συμφερόντων.

Η κατάσταση αυτή καθιστά την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ισχυρών παραγόντων ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης. Ειδικά στο μέτωπο Ινδίας-Πακιστάν, φαίνεται ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βρουν μόνες τους μια λύση στις ιστορικές τους διαφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εγκαινιάζεται ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με νέο βίντεο σήμερα

user 3

Αργεντινή Θρήνος για τους 13 νεκρούς από τις καταρρακτώδεις βροχές στην Μπαΐα Μπλάνκα

user 3

Καθαρές Ακτές: Μαθητές και Εθελοντές Συνεργάζονται για την Καθαριότητα των Νέων Επιβατών

user 3