www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αγκαλιά των Σπηλαίων: Ανακαλύπτοντας τις Ιστορίες από το Σκοτάδι στο Φως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

31d90d43d7a730703b5ea16017302072 no watermark
Κοινοποίηση

Στη σπηλιά. Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως: Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Ανακαλύψτε τη νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενεί 296 αντικείμενα από την Παλαιολιθική εποχή έως τα νεότερα χρόνια. Στην έκθεση περιλαμβάνονται 30 σπήλαια, βραχοσκεπές και σπηλαιοβάραθρα, όλα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τη βόρεια Ελλάδα. Δύο αίθουσες έχουν μεταμορφωθεί σε ένα δαιδαλώδες σπήλαιο, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία μιας μοναδικής εξερεύνησης.

Συνδιοργάνωση και Μουσειολογική Προσέγγιση

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας. Ο σχεδιασμός της έκθεσης επικεντρώνεται στην αναγνώριση των σπηλαίων ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής, με τη μουσειολογική αφήγηση να αποτυπώνει αυτή τη βαθιά σύνδεση. Τα σπήλαια αντιμετωπίζονται όχι μόνο ως γεωλογικοί σχηματισμοί αλλά και ως χώροι γεμάτοι ζωή και ιστορία, όπου ο άνθρωπος έχει αλληλεπιδράσει από την αρχή της ύπαρξής του.

Οι Πολυάριθμες Διαστάσεις του Σπηλαίου

Τα σπήλαια, ως τόποι καταφυγής και ασφάλειας, φιλοξενούν μια ποικιλία συναισθημάτων και εμπειριών: από την αίσθηση του εγκλεισμού και του τραύματος μέχρι τη γιορτή και τη λατρεία. Η έκθεση οργανώνεται σε πέντε κύριες ενότητες: Ένα ημερολόγιο του παρελθόντος, Η αρχαιολογία των σπηλαίων, Η άλλη όψη των σπηλαίων, Ακολουθώντας τις διαδρομές και Ρίχνοντας φως στη σπηλιά.

Αντικείμενα και Ενεργή Συνεργασία

Η έκθεση περιλαμβάνει μια ποικιλία αντικειμένων, όπως λίθινα και οστέινα εργαλεία, κεραμική, γλυπτά, επιγραφές, νομίσματα και κοσμήματα, τα οποία αναδεικνύουν τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπήλαιο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους επιστήμονες που συμμετέχουν στην εξερεύνηση των σπηλαίων, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή τους.

Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία έντεκα Εφορειών Αρχαιοτήτων και τριών μουσείων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που δανείζουν πολύτιμα και συχνά αδημοσίευτα ευρήματα.

Συνοδευτικές Δράσεις και Επιστημονικός Κατάλογος

Η έκθεση θα συνοδευτεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οικογένειες, ξεναγήσεις, μουσικές συναυλίες και επιστημονικές διαλέξεις. Επιπλέον, θα υπάρξει επιστημονικός κατάλογος που θα τεκμηριώνει την έκθεση και θα διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου από τις 15 Μαΐου 2025, διασφαλίζοντας έτσι τη μονιμότητα της γνώσης και της έρευνας γύρω από τα σπήλαια και την αρχαιολογία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αποζημιώσεις de minimis 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες: Ενημέρωση για περιοχές και κριτήρια επιλεξιμότητας

user 3

Αποκριάτικο πάρτι την Τσικνοπέμπτη στο Ωραιόκαστρο με το Cult Battles και τον Μιχάλη Εμιρλή

Oμάδα Σύνταξης Α

Δηλώσεις Ν. Δένδια για την 25η Μαρτίου: Δέσμευση της Ελλάδας στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

user 3