www.thessalonikinews.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σημασία της Φρέσκιας Τροφής για την Ποιότητα του Τυριού στην Γαλλία

674c80bb338f0d02ce36663e5f7127e4 no watermark
Κοινοποίηση

Ο Ρόλος του Φρέσκου Χορταριού στην Ποιότητα του Γαλακτοκομικού Προϊόντος

Καθώς οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, αναγκάζονται να διαφοροποιήσουν τη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και το VetAgro Sup τονίζει την ανάγκη να διατηρείται ένα ελάχιστο επίπεδο φρέσκου χορταριού στη διατροφή αυτών των ζώων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των τυριών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Dairy Science, αποκαλύπτει ότι οι ξηρασίες, που γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες, επηρεάζουν κυρίως την ποσότητα και την ποιότητα του χόρτου που καταναλώνουν οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες στα βοσκοτόπια. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους κτηνοτρόφους στην υιοθέτηση “στρατηγικών προσαρμογής” οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τροποποιήσεις στη διατροφή των ζώων.

Η Σημασία της Διατροφής με Χορτάρι

Στις ορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις της Γαλλίας, όπως το Μασίφ Σαντράλ, οι κτηνοτρόφοι συνήθως στηρίζονται στα αποθέματα χορταριού που έχουν συλλέξει για τον χειμώνα. Σε όσο αφορά τις περιοχές που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φυτών όπως το καλαμπόκι, οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να χρησιμοποιούν αυτά τα φυτά ως εναλλακτική πηγή τροφής.

Οι επιστήμονες του INRAE και του VetAgro Sup ανέλυσαν τις συνέπειες που έχει η αλλαγή των σιτηρεσίων για την ποιότητα των τοπικών δερμάτων γάλακτος. Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, παρακολούθησαν τέσσερις ομάδες από δέκα γαλακτοφόρες αγελάδες, οι οποίες ακολουθούσαν διαφορετικούς συνδυασμούς διατροφής. Δύο ομάδες έτρωγαν σίτηρες με βάση το φρέσκο χόρτο, ενώ οι άλλες δύο είχαν σίτηρες με βάση το καλαμπόκι.

Αποτελέσματα και Συμπεράσματα

Από τη συγκέντρωση των γάλακτος κάθε ομάδας παρασκευάστηκε το καντάλ, ένα παραδοσιακό τοπικό τυρί. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι “όσο περισσότερη τροφή από χορτάρι καταναλώνουν οι αγελάδες, τόσο πιο πλούσια είναι τα γάλατα και τα τυριά σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, τα οποία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.”

Η γεύση, το άρωμα και η υφή του τυριού αξιολογήθηκαν από μια επιτροπή 12 ειδικών στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τυριών. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι “τα τυριά που προέρχονται από αγελάδες που τρέφονται με χορτάρι είναι πιο απαλά, πιο κίτρινα και αρωματικά, σε αντίθεση με αυτά που προέρχονται από αγελάδες με περιορισμένη ή καθόλου πρόσληψη χόρτου, τα οποία είναι πιο λευκά, με πιο σφιχτή υφή και λιγότερο έντονη γεύση.”

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διατήρηση φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια που περιλαμβάνουν καλαμπόκι, ακόμα και σε περιορισμένες ποσότητες, είναι καθοριστική για την ποιότητα του τυριού και την πλήρη αξιοποίηση των θρεπτικών του συστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: 27χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι και έτρεξε ξυπόλυτη για να γλιτώσει από τον σύζυγό της

diktiou

Συρία Συμφωνία με τις SDF για την Ενσωμάτωση των Κουρδικών Θεσμών στο Κρατικό Σύστημα

user 3

Ερντογάν: Ο ρόλος της Τουρκίας στην εξασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας

user 3