Η επιβολή ελέγχου στις βιολογικές έρευνες από τον Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την επιστημονική έρευνα, θέτοντας ήδη σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στην περικοπή ορισμένων ερευνών ιολογίας τις οποίες θεωρεί «επικίνδυνες». Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν να περιορίσουν τη δυνατότητα για μελλοντικές πανδημίες, όπως αυτή του νέου κορονοϊού.
Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που έχει ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στις βιολογικές έρευνες, με την παρουσία αρκετών αξιωματούχων από διάφορους οργανισμούς υγείας. Ο Τραμπ επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις από αυτές τις έρευνες μπορεί να είναι σοβαρές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία και περιορισμούς.
Χρηματοδότηση ερευνών υπό αυστηρούς περιορισμούς
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, συνίσταται ο τερματισμός των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε ερευνητικά προγράμματα που περιλαμβάνουν την κατηγορία “gain of function”. Αυτού του είδους οι έρευνες περιλαμβάνουν τη γενετική τροποποίηση παθογόνων παραγόντων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετούν την εξέλιξη των ιών και την ικανότητά τους να προκαλούν ασθένειες.
Παρά τα προσδοκώμενα οφέλη, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αντίκτυποι αυτών των πειραμάτων μπορούν να είναι επικίνδυνοι και ότι το πιθανό όφελος δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους ατυχημάτων. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί ότι οι έρευνες αυτές ήταν υπεύθυνες για την επιδημία COVID-19, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ.
Η προαναφερθείσα θεωρία αποκτά έρεισμα
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η θεωρία ότι η πανδημία προήλθε από εργατήριο κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη και υποστηρίζεται πλέον από κρατικούς φορείς. Ωστόσο, παρόλο που η θεωρία αυτή αποκλείεται από τη μεγάλη πλειονότητα των επιστημόνων, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τη διαδικασία ελέγχου και ελέγχου των βιολογικών ερευνών.
Ενδεικτικά, το διάταγμα του Τραμπ αναφέρει ρητά την Κίνα ως χώρα όπου δεν θα επιτρέπεται η χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος, «κανένα εργαστήριο δεν είναι απαλλαγμένο από διαρροές», και υποστηρίζει ότι οι κανόνες αυτοί σκοπεύουν να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από δυνητικούς κινδύνους.
Στρατηγικές για τον περιορισμό της έρευνας
Το διάταγμα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στρατηγικές που αφορούν την αντίδραση, τον περιορισμό και την επιτήρηση αυτού του είδους των ερευνών. Επίσης, αναφέρεται στον τερματισμό των χρηματοδοτήσεων για χώρες όπου δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος.
Αυτές οι εξελίξεις εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική της νέας αμερικανικής διοίκησης για την αναμόρφωση της επιστημονικής και υγειονομικής πολιτικής της χώρας, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς έρευνας και μαζικές απολύσεις ερευνητών σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.