Καβάλα: Ένας Σχολικός Περίπατος για την Προώθηση της Συμπερίληψης
Ο κατάφυτος περιβάλλων χώρος του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων στην τοπική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, με διάχυτη την αίσθηση της ιστορίας και του πολιτισμού, αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο συνάντησης για μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στόχος της δράσης ήταν να κατανοήσουν εκπαιδευτικοί, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, μαθητές/τριες και γονείς, πως ο σεβασμός απέναντι στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα είναι μια επιβεβλημένη στάση ζωής για μια καλύτερη κοινωνία.
Στο πλαίσιο του κοινού σχολικού περιπάτου του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, που εντάσσεται στο διασχολικό πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης ΙΙ, πραγματοποιήθηκε μια μοναδική δράση ώστε οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με το άθλημα Μπότσε (Bocce). Αυτή η πρωτοβουλία προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι η αναπηρία και η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά πρόκληση για μια κοινωνία που βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και την ισότητα.
Μέσω του Μπότσε, οι συμμετέχοντες κατόρθωσαν να καταργήσουν τις οριοθετήσεις της διαφορετικότητας και να αναδείξουν τη σημασία της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της αλληλοβοήθειας. Ο καθηγητής κλάδου φυσικού περιβάλλοντος Στάθης Δουσόπουλος, εκπαιδευμένος στο Μπότσε, τα τελευταία δεκαέξι χρόνια εργάζεται στην ειδική αγωγή και τόνισε τη σπουδαιότητα του αθλήματος, σημειώνοντας ότι είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και νοητικής ικανότητας. Το Μπότσε αποτελεί επίσημο παιχνίδι των Special Olympics και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Δύο διαφορετικά σχολεία, ένας κοινός στόχος
Ο σχολικός περίπατος των δυο εκπαιδευτικών μονάδων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος συνεκπαίδευσης, που τα τελευταία δύο χρόνια εκτελούν με επιτυχία το Ε.Ε.Ε.ΕΚ και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κατά τις σχολικές χρονιές 2023-2024 και 2024-2025, οι κοινές δράσεις που οργανώθηκαν ήταν σημαντικές, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες υπήρχαν κατά την προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες των παιδιών. Η Ελένη Κατσαβού, φιλόλογος ειδικής αγωγής στο τμήμα ένταξης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, δήλωσε με συγκίνηση: «Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει πως όταν συνεργαζόμαστε με αγάπη και σεβασμό, δημιουργούμε έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμούς».
Στην προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού κοινού σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας, η Κατερίνα Λυτριάνη, διευθύντρια και φιλόλογος του Ε.Ε.Ε.ΕΚ, σημείωσε τη σημασία των κοινών δράσεων και προγραμμάτων, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μαθητών και την απόκτηση ισότιμων σχέσεων. Η κ. Λυτριάνη υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή τους πορεία μέσα από τα κοινά εργαστήρια και τα μαθήματα τους έχει φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της αποδοχής.
Τα πολλαπλά οφέλη των κοινών δράσεων
Στη διάρκεια του σχολικού περιπάτου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πολλές δράσεις και παιχνίδια, διδάσκοντας αξίες όπως η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση. Σημαντικό είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τον ίδιο ρόλο και αξία στο παιχνίδι, γεγονός που καλλιέργησε την αίσθηση της ένταξης και του κοινού σκοπού. «Θέλει χρόνο και προσπάθεια να εμπεδωθεί η συμπερίληψη», σημείωσε η κ. Κατσαβού, προσθέτοντας την ανάγκη ενεργοποίησης των μαθητών σε πρακτικά εργαστήρια, όπως η γεωπονία και η μαγειρική.
Ο στόχος είναι σαφής: να νιώσουν οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ισότιμοι με τους άλλους και να γίνουν ενεργά μέλη της κοινότητας. «Στο σχολείο μας, δημιουργήσαμε μια ψηφιακή κοινότητα μάθησης που ονομάσαμε “Μαθαίνω με τους άλλους”, όπου οι μαθητές μπορούν να μοιράζονται δεξιότητες και εμπειρίες», ανέφερε η κ. Λυτριάνη, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την διεύρυνση της συμμετοχής.
Το παιχνίδι του Μπότσε αποδεικνύει ότι οι μαθητές μπορούν να συνυπάρχουν και να απολαμβάνουν τη χαρά της συνεργασίας, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, ενθαρρύνοντας τους μαθητές. Ο Μανόλης Κουσλόγλου, σύμβουλος εκπαίδευσης, σημείωσε την αναγκαιότητα της συνεκπαίδευσης για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που προάγει την ισότιμη συμμετοχή.
Με τον ανοιξιάτικο σχολικό περίπατο στους Φιλίππους ολοκληρώθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το κοινό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για την κατανόηση της αξίας της ανεκτικότητας και του σεβασμού στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα, οδηγώντας μας σε ένα ακόμη βήμα προς μια κοινωνία όπου όλοι αντιμετωπίζονται ισότιμα.