www.thessalonikinews.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύπτοντας το Άγνωστο: Το 99,999% του Πα 세계ού Βυθού Παραμένει Αθέατο

Eb0bad625441d5b65f4c3c015055f064 no watermark
Κοινοποίηση

Αθέατο παραμένει το 99,999% του παγκόσμιου βυθού

Ελάχιστη Οπτική Καταγραφή του Θαλάσσιου Πυθμένα

Οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν λιγότερο από το 0,001% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα τα τελευταία 70 χρόνια, ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με έκταση περίπου δέκα φορές μικρότερη από αυτήν του Βελγίου. Αυτή η ανησυχητική διαπίστωση προήλθε από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Ο ωκεανός αντιμετωπίζει τις σοβαρές συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, με πολλές πτυχές του αντίκτυπου να είναι γνωστές, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη που επηρεάζει την επιφάνεια της θάλασσας και τα ρηχά νερά. Ωστόσο, λιγότερες είναι οι γνώσεις μας σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον βαθύ ωκεανό, δηλαδή σε βάθη που ξεπερνούν τα 200 μέτρα.

Δεδομένα και Γεωγραφικές Ανισότητες

Στην έρευνα συμμετείχαν 43.681 καταγραφές από αποστολές υποβρυχίων από το 1958 και έπειτα, καλύπτοντας 14 χώρες, 120 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και την ανοιχτή θάλασσα. Στην καλύτερη περίπτωση, έχουν καταγραφεί μόλις 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των δεδομένων.

Η μελέτη αποκαλύπτει την ύπαρξη γεωγραφικών ανισοτήτων στα συλλεχθέντα δεδομένα, καθώς οι περισσότερες παρατηρήσεις εστιάζονται σε περιοχές εντός 200 ναυτικών μιλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Πράγματι, αυτές οι χώρες, σε συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία, έχουν αναλάβει το 97,2% όλων των καταδύσεων. «Αυτό το μικρό και μεροληπτικό δείγμα καθιστά δύσκολη την κατανόηση και τη διαχείριση του παγκόσμιου ωκεανού», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η Ανάγκη για Θεμελιώδη Αλλαγή

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 χρόνια για να καταγραφεί ο θαλάσσιος πυθμένας in situ. Η έρευνα καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που εξερευνούμε και μελετούμε τον παγκόσμιο βαθύ ωκεανό. Η ανάγκη αυτή γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθίστανται πιο εμφανείς και πολύπλοκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ουκρανία: Επίθεση σε εργοστάσιο drones στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν

user 3

Ερντογάν: Σφοδρή κριτική στο σχέδιο Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας

admin

Συντάξεις Μαΐου 2025: Ανάγκη για πρόωρη πληρωμή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

user 3