www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Στατιστικά και Τάσεις στη Βιβλιοπαραγωγή της Ελλάδας για το 2024

2b86831b522e294e3787d602333c3f46 no watermark
Κοινοποίηση

Σημαντικές Εξελίξεις στην Ελληνική Βιβλιοπαραγωγή για το 2024

Ρεκόρ σημείωσε το 2024 η παραγωγή παιδικών και εφηβικών βιβλίων, καθώς ένας στους τρεις νέους τίτλους που εκδίδονται στη λογοτεχνία αφορά ποίηση. Σημαντική είναι η πληροφορία ότι μειώθηκε η παραγωγή των audiobooks. Αυτά είναι ορισμένα από τα αρχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής για το 2024, την οποία παρουσίασε το bookpoint.gr, το οποίο ανήκει στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών βιβλίων κάθε τύπου της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η υπεύθυνη του bookpoint.gr, Μιρέλλα Μπατζιανιά, παρουσίασε τα στοιχεία αυτά με στόχο την καταγραφή και ανάλυση της αγοράς του βιβλίου. Διευκρίνισε ότι τα δεδομένα προέρχονται από τις εγγραφές των ίδιων των εκδοτικών επιχειρήσεων και αφορούν κυρίως έργα πρώτης έκδοσης. «Η ελληνική βιβλιοπαραγωγή δείχνει ότι είμαστε συνδεδεμένοι με το έντυπο βιβλίο. Θέλουμε να αγγίζουμε το βιβλίο, να το μυρίζουμε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο ακολουθεί κυρίως για δευτερεύουσες χρήσεις και τα audiobooks.

Σημαντικοί Δείκτες της Βιβλιοπαραγωγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024 εκδόθηκαν συνολικά 11.312 νέα έργα. Η κατηγορία της λογοτεχνίας επανέρχεται σε υψηλές θέσεις με 4.133 νέες εκδόσεις, ενώ τα παιδικά και εφηβικά βιβλία ακολουθούν με 2.769. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν οι θεωρητικές επιστήμες με 2.248 νέες εκδόσεις, οι θετικές επιστήμες με 537, τα εκπαιδευτικά βιβλία με 254, καθώς και 265 νέα βιβλία για τις τέχνες και 498 μη λογοτεχνικής πεζογραφίας, όπως βιογραφίες και άρθρα. Οι εκδόσεις γενικού ενδιαφέροντος το προηγούμενο έτος ανήλθαν σε 608.

«Τα εφηβικά-παιδικά βιβλία δείχνουν κορύφωση, με 2.769 νέους τίτλους», σημείωσε η κ. Μπατζιανιά, προειδοποιώντας όμως και για τη μείωση των εκδόσεων βιβλίων τέχνης. Επίσης επισήμανε ότι από το 2019 έως το 2024 παρατηρείται σημαντική αλλαγή ανάμεσα στη μυθοπλασία και την επιστημονική βιβλιογραφία, με την παραγωγή μυθοπλασίας να παρουσιάζει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. «Ακόμη και με τη μείωση που παρατηρείται, η παραγωγή της μυθοπλασίας υπερβαίνει τη δημιουργία επιστημονικών έργων», πρόσθεσε.

Η Εξέλιξη της Μετάφρασης και η Βασική Γλώσσα

Σημαντική είναι επίσης η αναφορά στο γεγονός ότι οι εκδόσεις βιβλίων βασίζονται σε 70% πρωτότυπα ελληνικά έργα και 30% μεταφρασμένα, στην οποία παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση των μεταφρασμένων έργων το 2024. Η αγγλική γλώσσα παραμένει η πιο δημοφιλής για μετάφραση, καταδεικνύοντας έτσι τη μεγάλη πληθώρα παραγωγής που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το 45,78% της νέας βιβλιοπαραγωγής προέρχεται από μόλις 38 εκδοτικές επιχειρήσεις, που εκδίδουν από 40 έως 308 τίτλους. Αυτή η συγκέντρωση στην παραγωγή μπορεί να επηρεάσει τη διαφοροποίηση στην αγορά βιβλίων.

Αξιολόγηση Τιμών και Κόστος Παραγωγής

Η μέση τιμή ενός βιβλίου φτάνει τα 17,63 ευρώ. Η κ. Μπατζιανιά υπογράμμισε ότι η τιμή αυτή προκύπτει από έργα που είναι καταχωρημένα με ISBN. «Η μέση τιμή του βιβλίου δείχνει να αυξάνεται κατόπιν επιβάρυνσης κόστους, χωρίς όμως να ξεπερνά τον επίσημο πληθωρισμό» είπε. Η επιβάρυνση κόστους, ιδιαίτερα για το χαρτί, επηρεάζει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, η οποία προτιμά το έντυπο βιβλίο. Η αύξηση στις εκδόσεις εκπαιδευτικών, παιδικών και επιστημονικών βιβλίων επηρεάζει συνολικά τον μέσο όρο τιμής, προσδιορίζοντας μια προοπτική εξέλιξης στην ελληνική βιβλιογραφία.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΣΔΕΛ θα αναρτηθούν λεπτομερή στοιχεία και αναλύσεις σχετικά με τα παραπάνω δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βόλος: Σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας τα τελευταία δύο χρόνια

user 3

Βορίδης: Καθοριστικά βήματα για τις επιστροφές μεταναστών στη Σύνοδο MED5

user 3

Άρση Ποινικών Διώξεων για Ρύθμιση Χρεών στο Δημόσιο: Νέα Διάταξη για Φορολογούμενους με Υψηλά Ληξιπρόθεσμα Χρέη

user 3