www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Προβλήματα Διαχείρισης στα Πανεπιστήμια και η Αντίκτυπη Δικαιοσύνη: Δίωξη Ψωμιάδη και Καθυστερήσεις στις Ταφές στον Εύοσμο

33e93ef204602e2ca305ba59ea00eda9 no watermark
Κοινοποίηση

Σύνοδος Πρυτάνεων και Σημαντικά Θέματα στην Παιδεία

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε πριν δύο ημέρες στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, εστίασε σε τρία κύρια ζητήματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση. Αυτά περιλαμβάνουν τους «αιώνιους» φοιτητές, τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των οργανισμών διοίκησης και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Μέριμνα για τους «Αιώνιους» Φοιτητές

Το πρώτο ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές. Οι πρυτάνεις απευθύνθηκαν στους εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας να εξαιρεθούν από τη διαδικασία οριζόντιας διαγραφής του νόμου Κεραμέως οι φοιτητές που, αν και έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο σπουδών (ν+2, ν+3), προσπαθούν ενεργά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το αίτημα, το οποίο είναι δίκαιο, έγινε αποδεκτό από το υπουργείο, ωστόσο, παραμένει ασαφές υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμβεί αυτό.

Η πολιτική ηγεσία μπορεί ενδεχομένως να θεσπίσει όρους, όπως ο αριθμός των οφειλόμενων μαθημάτων να μην υπερβαίνει το 20% ή το 25% του συνόλου. Αυτό φαίνεται λογικό, καθώς ένας φοιτητής που έχει παραμείνει έξι ή επτά χρόνια στις σπουδές μέσα στα οποία έχει χρέη σχεδόν τα μισά μαθήματα, θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες να ολοκληρώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα εντός ενός ή δύο ετών.

Αλλαγές στην Εκλογική Διαδικασία των Διοικητικών Οργάνων

Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των οργανισμών διοίκησης των πανεπιστημίων, όπως το Συμβούλιο Διοίκησης και οι πρυτανικές αρχές. Αυτό το θέμα τέθηκε σχεδόν από όλα τα πανεπιστήμια, αν και με διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) υπήρξαν ιδιαιτέρως ουδέτερα και έχουν αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες κατά την εκλογή των διοικητικών οργάνων βάσει του νόμου Κεραμέως.

Πολλοί πρυτάνεις υπήρξαν αυστηροί σχετικά με την επαναξιολόγηση των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Διοίκησης, επισημαίνοντας ότι πολλές από αυτές που αφορούν στη καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων, θα πρέπει να μεταφερθούν στο πρυτανικό συμβούλιο και στη Σύγκλητο.

Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Το τρίτο θέμα αφορά την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσε τους πρυτάνεις ότι όλα τα πανεπιστήμια που δεν έχουν υποβάλει σχέδια ασφαλείας, θα πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σημαντική συζήτηση έλαβε χώρα σχετικά με τις κυρώσεις προς φοιτητές που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες εντός των πανεπιστημίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε μόλις χθες ποια νομοθετικά μέτρα προγραμματίζει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι οι φοιτητές που συλλαμβάνονται για έκνομες πράξεις στα πανεπιστήμια θα χάνουν άμεσα την ιδιότητα του φοιτητή για δύο χρόνια. Αυτή η διαδικασία δεν θα περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης, καθώς μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση αθώωσης του φοιτητή από το δικαστήριο, θα αποκαθίσταται η φοιτητική του ιδιότητα, ενώ σε περίπτωση καταδίκης θα την χάνει οριστικά.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό εγείρει αρκετά ερωτήματα. Είναι σωστό να επιβάλλεται μία τόσο αυστηρή πειθαρχική ποινή, όπως η διετής διαγραφή χωρίς επαρκή στοιχεία ενοχής; Διότι, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς εάν η κυβέρνηση μπορούσε να εξετάσει προηγούμενα την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης προτού προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές.

Δικαστικές Υποθέσεις και Κωλύματα

Μια ακόμα σημαντική πτυχή είναι η περίπτωση των αδελφών Ψωμιάδη, οι υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν σχεδόν είκοσι χρόνια. Η παρατεταμένη εκκρεμότητα των δικών τους ερωτάται και προκαλεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα. Ουσιαστικά αναδεικνύει το πρόβλημα της αργοπορίας της δικαιοσύνης, εάν όχι και την ατιμωρησία.

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αναιρεί προηγούμενη απαλλακτική απόφαση και αναγκάζει τους αδελφούς Ψωμιάδη να δικαστούν ξανά, είναι ενδεικτική της πολυπλοκότητας που συνοδεύει την απονομή δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή είχε προηγηθεί με μία νομοθεσία του 2020 που δημιούργησε ανησυχίες για την αφετηρία σοβαρών αδικημάτων.

Αναλυτικά, οι αδελφοί Ψωμιάδη καλούνται να αντιμετωπίσουν και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται με διορισμούς υπαλλήλων με συμβάσεις έργου και τα διαβόητα «45αρια», που αφορούν εκατοντάδες έργα που περατώθηκαν με απευθείας αναθέσεις, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην τότε Νομαρχία. Ακόμα, η δίκη αυτή έχει ήδη αναβληθεί επτά φορές, ενώ η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τον προσεχή Οκτώβριο.

Εκκίνηση Νέων Διαδικασιών

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η κατάσταση στα κοιμητήρια Ευόσμου, όπου έχει προκύψει πρόβλημα κορεσμού με καθυστερήσεις στις ταφές. Ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος εποπτεύει τη λειτουργία των κοιμητηρίων, έχει αναλάβει την υλοποίηση έργου διάνοιξης νέων τάφων, το οποίο έχει καθυστερήσει για σχεδόν δύο χρόνια. Οι δηλώσεις του προεδρεύοντος του ΣΔΔΘ σχετικά με την ευθύνη των γραφείων κηδειών τονίζουν την ανάγκη για άμεσες λύσεις στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού και η ανικανότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες για ταφές.

Αυτοί οι τομείς επισημαίνουν την ανάγκη για βελτίωση της αποδοτικότητας και της ταχύτητας στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης και ειδικότερα στα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Εξαγοράσιμη ποινή 17 μηνών στον 38χρονο που συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα

Διαγωνισμός Καινοτόμων Εφαρμογών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη

user 3

Ενέργεια, βιομηχανία και υποδομές στη δεύτερη ημέρα εργασιών του Thessaloniki Summit

Oμάδα Σύνταξης Γ