www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάιος: Γιορτή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας – Εξερεύνηση της Παράδοσης και της Σύγχρονης Τέχνης του Ασημιού

1a9b33a08e99ffcca103c65d7c5c25b5 no watermark
Κοινοποίηση

Γιάννενα: Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Ασημουργίας

Τα Γιάννενα, γνωστή ως η πόλη των Ασημουργών, διακρίνεται για την πολιτισμική της ταυτότητα που έχει διαμορφωθεί μέσω της παραδοσιακής αργυροτεχνίας, η οποία άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην οικονομική και παραγωγική της φύση εδώ και αιώνες. Ο Μάιος αφιερωμένος στη Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία, προγραμματίζει μια σειρά δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ανάδειξη και διαφύλαξη αυτής της σπουδαίας τέχνης, αλλά και στην υποστήριξη των αργυροτεχνιτών.

Αυτό το μήνα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπόσχεται να γίνει ένα ταξίδι στον κόσμο της ασημοτεχνίας με πληθώρα εκδηλώσεων, εργαστηρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρωτότυπων δράσεων. Ο στόχος είναι να καλέσει το κοινό να ανακαλύψει ξανά την ιστορία και το δημιουργικό αποτύπημα αυτής της τέχνης στο σύγχρονο κόσμο.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς προσφέρει πλήθος δράσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και συμμετοχή σε ανοικτά εργαστήρια, όπου ασημουργοί επιδεικνύουν παραδοσιακές τεχνικές αργυροτεχνίας στο ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. Η συνάντηση της παραδοσιακής τεχνογνωσίας με τις σύγχρονες τεχνολογίες αποδεικνύει ότι η αργυροχοΐα παραμένει αναγκαία για την ταυτότητα της πόλης, παρά τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος.

Στα εργαστήρια, η παράδοση και η καινοτομία συνδυάζονται καθώς νέοι και έμπειροι τεχνίτες συνεργάζονται σε διαδικασίες όπως η «Χύτευση στο χώμα» και η «Συρματερή Τεχνική». Οι τεχνικές αυτές σώζουν την κλασική τέχνη της ασημουργίας καθώς συναντούν την κατασκευή κοσμημάτων με τη χρήση σύγχρονων μέσων. Όπως λέει ο **Νίκος Γκόλας**, ο οποίος έχει 27 χρόνια εμπειρίας, οι τεχνίτες συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνοτροπίες με τεχνολογία, δημιουργώντας κοσμήματα με ακρίβεια και δημιουργικότητα.

Ο Γκόλας, πολιτικός μηχανικός που βρήκε την κλίση του στον σχεδιασμό κοσμημάτων, επισημαίνει τη σημασία της συγχρονισμένης δουλειάς και της τεχνολογίας: “Με την ανέλιξη των εργαλείων, μπορούμε να επιτύχουμε πιο ακριβή αποτέλεσματα απ’ ότι στο παρελθόν. Ακόμα και η χάραξη με το χέρι γίνεται πιο εύκολη με τη βοήθεια του λέιζερ.»

Η ασημουργία δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά και τεχνική που χρειάζεται να εξελιχθεί. “Αν ένα σχέδιο δεν ικανοποίησε τον καλλιτέχνη, άλλοτε χρειαζόταν να ξεκινήσει από την αρχή, ενώ σήμερα μπορούμε να δούμε την τρισδιάστατη εκδοχή του και να προχωρήσουμε με ασφάλεια», αναφέρει ο Γκόλας. Το εργαστήρι του είναι ανοιχτό για φοιτητές και νέους καλλιτέχνες, προσφέροντας ένα περιβάλλον συνεργασίας και δημιουργικότητας.

Βασικός στόχος είναι η εκπαίδευση και η μεταφορά γνώσης στους νέους καλλιτέχνες. Ο Δήμος Παπαδόπουλος, σχεδιαστής κοσμημάτων, επισημαίνει τη σημασία του σωστού σχεδιασμού. “Ένας καλός κατασκευαστής πρέπει να έχει γνώσεις σχεδίου, καθώς το ένα συμπληρώνει το άλλο”, αναφέρει. Οι γνώσεις που μεταφέρονται από τους παλιούς τεχνίτες στην επόμενη γενιά είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιβίωση της τέχνης.

Η εγγραφή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2023, έχει θέσει τις βάσεις για την καθιέρωση του Μαΐου ως Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας. Η επιτυχία του περσινού προγράμματος επισφραγίζεται με την παρουσίαση του στην 18η ετήσια συνάντηση του Δικτύου Εμπειρογνωμόνων στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η κεντρική πανηγυρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ανακοινωθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία ενώ την Δευτέρα 19 Μαΐου, θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Asimorph» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, συνδυάζοντας τις τεχνικές της αργυροτεχνίας με την τέχνη του video mapping.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σπύρος Τσουκάνης: Ο Κομμωτής που παγκοσμίως Ανατρέπει τα Όρια στην Τέχνη της Κομμωτικής κι όλα όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα

user 1

Τραγική Εξέλιξη στην Κρήτη με την Εύρεση του Νεκρού Αγνοούμενου Ψαροντουφεκά

user 3

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για τους προστάτες της Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ- Επίδειξη drone στην πλατεία Αριστοτέλους

diktiou