www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύγχρονες Προσεγγίσεις στον Νέρωνα: Κλασική Φιλολογία και Πολιτισμικές Εξελίξεις στο 19ο Διεθνές Συνέδριο του ΑΠΘ

9b23c523fa2dfdde1b54f0cc9f955be7 no watermark
Κοινοποίηση

Θεσσαλονίκη: Ο Νέρωνας και η Εποχή του στο Επίκεντρο του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΑΠΘ

Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει και φέτος το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία (Trends in Classics)», το οποίο οργανώνει για 19η χρονιά ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Duke και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Oberlin College & Conservatory. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 22 έως 24 Μαΐου 2025, και θα διεξαχθεί στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές σημαίνουσες προσωπικότητες του χώρου, αναγνωρισμένοι διεθνώς για τη συμβολή τους στην Κλασική Φιλολογία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στον χαιρετισμό τους, η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγήτρια Ιωάννα Καραμάνου, καθώς και οι Καθηγητές Αντώνιος Ρεγκάκος και Θεόδωρος Παπαγγελής, θα υπογραμμίσουν τη σημασία της διοργάνωσης. Την ευθύνη για τη διοργάνωση και τον συντονισμό του Συνεδρίου έχουν αναλάβει η Καθηγήτρια Lauren Ginsberg και ο Καθηγητής Christopher Trinacty, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους Καθηγητές Αντώνιο Ρεγκάκο και Σταύρο Φραγκουλίδη στη οργανωτική επιτροπή.

Επίκεντρο του Συνεδρίου: Ο Νέρωνας και η Εποχή του

Το φετινό θέμα του συνεδρίου εστιάζει στον Νέρωνα και την εποχή του, οι οποίοι εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των σύγχρονων κριτικών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευθεί δύο “Companions” σχετικά με τον Νέρωνα, έχουν οργανωθεί τρεις σημαντικές μουσειακές εκθέσεις και έχουν πραγματοποιηθεί νέες ανασκαφές στη Domus Aurea. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει πολλές βιογραφίες που ρίχνουν νέο φως στη ζωή και τα έργα του διαβόητου πέμπτου αυτοκράτορα της Ρώμης, καθώς και στα περιστατικά που ακολούθησαν την εποχή του από το 54 μέχρι το 68 μ.Χ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η Νερώνεια Περίοδος συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα. Οι επόμενοι αιώνες διαμόρφωσαν αναμφίβολα διαφορετικές αντιλήψεις για τον Νέρωνα, ξεκινώντας από τη φλαβιανή επανασύνθεση της εικόνας του και την χριστιανική καταγραφή του ως Αντίχριστου. Η επίδραση των συγγραφέων της Νερώνειας περιόδου επηρεάζει μέχρι και την πρώιμη σύγχρονη ποιητική, καταλήγοντας στην αναπαράσταση του Νέρωνα στα τέλη του 19ου αιώνα ως παράδειγμα παρηκμασμένου ανδρισμού, καθώς και στην εκμετάλλευση της προσωπικότητάς του από το Hollywood σαν φορέα θεαμάτων. Οι οργανωτές προτείνουν να αναγνωρίσουμε ποικίλες «Εποχές του Νέρωνα», εστιάζοντας στις νέες ερμηνείες και αναγνώσεις που προκύπτουν.

Με τη συμμετοχή 22 ομιλητών από διάφορους ακαδημαϊκούς τομείς των αρχαιογνωστικών επιστημών, οι ανακοινώσεις του συνεδρίου θα διερευνήσουν τις διάφορες «εποχές» του Νέρωνα, καλύπτοντας πτυχές που αφορούν τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική κατά την ηγεμονία του, καθώς και την επαναδιαμόρφωση του Νερώνειου Πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η αγγλική, και οι εργασίες του θα είναι ανοιχτές για το κοινό, προσκαλώντας τελικά όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτή τη μοναδική επιστημονική διοργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών: Η δέσμευση του Ανδρουλάκη στην Ημέρα της Γυναίκας

user 3

ΠΑΣΟΚ Αντίκτυποι των Δηλώσεων Μητσοτάκη για τις Θέσεις του Ανδρουλάκη μετά το Δυστύχημα των Τεμπών

user 3

Θεσσαλονίκη: Ποια περιοχή θα μείνει χωρίς νερό σήμερα