Κάλεσμα για Δημοκρατική Αναγέννηση και Προοδευτική Αλλαγή
Στην ομιλία του σε νέες και νέους σοσιαλιστές και δημοκράτες από διάφορες γωνιές του κόσμου στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY) στην Πρίστινα, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναγνώρισε τη συμβολική αξία της πόλης, η οποία «κουβαλά τον πόνο, αλλά και τη νέα ελπίδα» για το μέλλον.
Ο κύριος Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες του σοσιαλισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την ισότητα, τη κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμμετοχική δημοκρατία και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτές οι αξίες πρέπει να καθοδηγούν κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον παγκοσμιοποιημένο και ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, τονίζοντας ότι έχει γίνει μια δύναμη που διαλύει το κοινωνικό συμβόλαιο, διευρύνει τις ανισότητες και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, συγκεντρώνοντας πλούτο και εξουσία στα χέρια λίγων. Επεσήμανε επίσης ότι οι σοσιαλδημοκράτες καθυστέρησαν να αντιδράσουν σε αυτές τις προκλήσεις και ανέδειξε την ανάγκη για μια νέα, τολμηρή στάση που θα φέρει αλλαγές.
Αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση της άκρας δεξιάς, η οποία εκμεταλλεύεται τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών, προτείνοντας ψευδείς λύσεις και στοχοποιώντας τους πιο ευάλωτους, όπως μετανάστες, πρόσφυγες και μειονότητες. Σημείωσε ότι η άκρα δεξιά συχνά εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα εξουσίας και πλούτου που διαιωνίζουν την ανισότητα και την αδικία.
«Είμαστε ενάντια στο σύστημα – όχι ενάντια στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Παπανδρέου. «Θέλουμε να ελευθερώσουμε τη δημοκρατία από τα συμφέροντα που την έχουν αιχμαλωτίσει. Θέλουμε αγορές που να υπηρετούν τον άνθρωπο, και όχι άνθρωπο που να υπηρετεί τις αγορές». Η δέσμευσή του για μια δίκαιη κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όλων ήταν σαφής και δυνατή.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη μεταμόρφωση του κόσμου. Τους ενθάρρυνε να συνδυάσουν ρεαλισμό με αξιακή καθαρότητα και να επαναφέρουν τη δημοκρατία ως καθημερινή πράξη συμμετοχής. Ανέφερε διεθνή πρότυπα όπως τον Νέλσον Μαντέλα και τον Κλέμεντ ‘Ατλι, καταδεικνύοντας τη σημασία της ηγεσίας και της επιμονής στην προώθηση των δικαιωμάτων και των αξιών.
Η έκκλησή του να «σταθούν υπέρ της Γης, υπέρ των προσφύγων και υπέρ των μελλοντικών γενιών» ηχεί ως κάλεσμα για δράση και επιβεβαιώνει ότι η γενιά των νέων είναι ίσως η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την οικολογική και κοινωνική κατάρρευση του πλανήτη. Όπως δήλωσε, οι νέοι πρέπει να μείνουν στην Ιστορία όχι απλά για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά για τη μεταμόρφωση του κόσμου με θάρρος, αξίες, συντροφικότητα και φλόγα.