www.thessalonikinews.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απειλή Λειψυδρίας για την Ελλάδα: Οι Παράγοντες και οι Κίνδυνοι σύμφωνα με την Έκθεση της Deloitte

8b5747ee0f45ae0f9509d8eeba357fbd no watermark
Κοινοποίηση

Η Προκλητική Αυξηση του Κινδύνου Λειψυδρίας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η κατάσταση έχει αναδείξει σοβαρές προκλήσεις τόσο στη παροχή όσο και στη ζήτηση νερού, με τη μείωση των βροχοπτώσεων να πλήττει την προσφορά και την αυξημένη ζήτηση για άρδευση και γενικές χρήσεις να επιβαρύνει την κατάσταση.

Τα ευρήματα προκύπτουν από μελέτη του World Resources Institute και έκθεση της Deloitte για τη διαχείριση υδάτων, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση επισημαίνει το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα, με τον κίνδυνο να επιδεινώνεται λόγω των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης.

Αύξηση Κατανάλωσης Νερού

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, η Ελλάδα σημειώνει μια εντυπωσιακή αύξηση της κατανάλωσης νερού, καταγράφοντας υπερδιπλασιασμό (+139%) των απολήψεων νερού για ύδρευση κατά την περίοδο 2001-2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη θεαματική άνοδο της τουριστικής κίνησης, όπως και στη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού ανά κάτοικο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση προκύπτει επίσης από τις σημαντικές απώλειες στα δίκτυα υδροδότησης, οι οποίες φτάνουν το 50%. Ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως οι Κυκλάδες, η ζήτηση για νερό αυξάνεται δραματικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οδηγώντας σε ελλείψεις και προβλήματα στην υποδομή.

Υψηλή Κατανάλωση Νερού στην Αγροτική Παραγωγή

Η Ελλάδα δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας σημαντικά χώρες με παρόμοια κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Παρά τη μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τα προηγούμενα χρόνια, οι ανάγκες σε νερό για άρδευση παραμένουν υψηλές, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των μεγαλύτερων αναγκών των καλλιεργειών.

Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι πολιτικές στήριξης του αγροτικού τομέα έχουν την προοπτική να αυξήσουν τις αρδευόμενες εκτάσεις και συνεπώς την κατανάλωση νερού στο προσεχές μέλλον.

Επιπτώσεις από την Υδροφορία και Υφαλμύριση

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης μια μείωση διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων με παράλληλη αύξηση της εξάρτησης από γεωτρήσεις, γεγονός που οδηγεί στην υφαλμύριση των υδάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άντληση υπόγειων υδάτων έχει αυξηθεί κατά 80% από το 2000, ενώ η χρήση επιφανειακών υδάτων έχει περιοριστεί κατά 40%.

Ακόμη και με τις πρόσφατες αυξήσεις στις βροχοπτώσεις, οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια του νερού αλλά και το κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καστοριά: Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ως λύση για την ανασύσταση της γουνοποιίας

user 3

Στρατηγική και Πολυεπίπεδη Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σύμφωνα με τον Στ. Παπασταύρου

user 3

Βίαιη Επίθεση στον Κολωνό: 17χρονος Ρομά Τραυματίας από Πυροβολισμούς

user 3