Βελτιωμένες οι λειτουργικές συνθήκες μεταποίησης τον Μάρτιο στον Ελληνικό Τομέα
Στις 55 μονάδες έκλεισε τον Μάρτιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), καταγράφοντας τιμή υψηλότερη από τις 52,6 μονάδες του Φεβρουαρίου. Αυτή η αύξηση υποδεικνύει έναν έντονο ανασχηματισμό των λειτουργικών συνθηκών για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών.
Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, η πρόσφατη αύξηση είναι η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζοντας μια ιστορικά υψηλή επίδοση. Η συνολική ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης ενισχύθηκε από τη σημαντική επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής προς το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν την ταχύτερη αύξηση των επιπέδων παραγωγής που συνέβη από τον Απρίλιο του 2024, καθώς οι μεγαλύτερες νέες παραγγελίες και η αυξημένη ζήτηση από τους πελάτες ώθησαν την ιστορικά υψηλή άνοδο. Η τρέχουσα περίοδος συνεχούς αύξησης έχει επεκταθεί σε πέντε μήνες, ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου επιβεβαίωσαν ότι οι νέες πωλήσεις από τους Έλληνες κατασκευαστές αυξάνονται ταχύτερα. Αναφορές από τα μέλη του πάνελ της έρευνας αναφέρουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, συγχρονισμένα με τις εντονότερες συνθήκες ζήτησης τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά, ενισχύοντας έτσι τις νέες παραγγελίες.
Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν και πάλι, συνεχίζοντας με ταχύτερο ρυθμό. Η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο.
Η αύξηση του όγκου νέων παραγγελιών παρότρυνε τους κατασκευαστές να ενισχύσουν το παραγωγικό τους δυναμικό τον Μάρτιο, με την απασχόληση να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Παρά την αύξηση των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, οι εταιρείες ανέφεραν επίσης προσλήψεις προσωρινού προσωπικού προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις αυξανόμενες εισερχόμενες εργασίες και να είναι έτοιμες για επιπλέον αυξήσεις.
Στο μεταξύ, οι αγορές εισροών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσαρμόσθηκαν στις αυξημένες παραγγελίες και επιχείρησαν να κατασκευάσουν αποθέματα ασφαλείας. Ο ρυθμός αύξησης ήταν έντονος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Η αύξηση του προσωπικού, ωστόσο, συνοδεύθηκε από την ολοότητα της περιόδου 19 μηνών συνεχούς μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν αμετάβλητα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών, κυρίως λόγω των ενδείξεων πίεσης στο εργατικό δυναμικό, καθώς οι απαιτήσεις παραγωγής αυξήθηκαν.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του κόστους πρώτων υλών και μεταφορών συνέβαλε στην ανοδική τάση των τιμών εισροών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε, καταγράφοντας την ταχύτερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2022. Η σημαντική αύξηση των λειτουργικών δαπανών ήταν αντίστοιχη πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της έρευνας.
Αντιστοίχως, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μεταφέροντας εν μέρει στους πελάτες τις αυξημένες τιμές εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023 και ιστορικά υψηλός.
Παρά την αύξηση των νέων πωλήσεων, η περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων συνεχίζει να είναι φανερή, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να τηρήσουν τις προθεσμίες παράδοσης. Ωστόσο, τον Μάρτιο τα αποθέματα προμηθευτών αυξήθηκαν για πρώτη φορά το 2025, αν και η αύξηση ήταν οριακή, επηρεασμένη αρνητικά από την επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών στους χρόνους παράδοσης εισροών.
Τέλος, οι προσδοκίες των Ελλήνων κατασκευαστών για την αύξηση της παραγωγής βελτιώθηκαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου, με τον βαθμό εμπιστοσύνης να είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2024. Οι κατασκευαστές εκφράζουν τις ελπίδες τους για περαιτέρω άνοδο νέων παραγγελιών και αύξηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα.