www.thessalonikinews.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξαφανίστηκε το άγαλμα του Μπρους Λι στο Μόσταρ

αρχείο λήψης 2024 03 04t151605.171
Κοινοποίηση

Το άγαλμα του αστέρα του κινηματογράφου και δάσκαλου του Κουνγκ Φου Μπρους Λι εξαφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής από το κέντρο του Μόσταρ, όπου είχε τοποθετηθεί το 2005 ως σύμβολο αντίστασης στις αδικίες σε μια διχασμένη πόλη. Από την πλίνθινη βάση στο πάρκο Ζρίνιεβατς, στην οποία αναγράφεται «Bruce Lee – Your Mostar» άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν το μπρούτζινο άγαλμα. Πληροφορίες για την εξαφάνιση του αγάλματος του Μπρους Λι δημοσίευσαν πρώτα τα τοπικά ΜΜΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού Ερζεγοβίνης-Νερέτβα ανέφερε ότι δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση ότι το άγαλμα εκλάπη και ότι αστυνομική περίπολος εστάλη για να διερευνήσει την υπόθεση. Όχι πολύ μακριά από τη βάση του μνημείου αφέθηκε ένα αυτοσχέδιο ξύλινο κάρο, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες κατά την αφαίρεση του αγάλματος.

Το άγαλμα του Μπρους Λι τοποθετήθηκε στο κεντρικό πάρκο του Μόσταρ το 2005 με πρωτοβουλία των επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αστικό Κίνημα – Μόσταρ», νυν βουλευτή Νίνο Ράσπουντιτς και τον συγγραφέα Βέζελιν Γκάταλ. Όπως εξήγησαν με την ανέγερση του αγάλματος ενός σταρ του κινηματογράφου και του Κουνγκ Φου, προσπάθησαν να κάνουν το Μόσταρ αναγνωρίσιμο παγκοσμίως για κίνητρα διαφορετικά από τον πόλεμο και την καταστροφή και να το αναδείξουν σε σύμβολο αντίστασης σε όλες τις αδικίες.

Η εξαφάνιση του αγάλματος προκάλεσε προβληματισμό στην τοπική κοινότητα για τη δύναμη των πολιτιστικών συμβόλων και την προστασία της δημόσιας τέχνης. Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ίβαν Φόλιτς βρέθηκε αμέσως μετά την ανέγερσή του στο στόχαστρο βανδαλιστών. Την πρώτη νύχτα μετά την εγκατάσταση αφαιρέθηκαν τα νουντσάκου που κρατούσε το ομοίωμα του Μπρους Λι.

Μετά από χρόνια βανδαλισμών το άγαλμα απομακρύνθηκε και ο γλύπτης Ζέλικο Μάριτς ανέλαβε την αποκατάστασή του. Παρά τα προβλήματα το άγαλμα επέστρεψε στο πάρκο του Μόσταρ για να υπογραμμίζει την παγκόσμια απήχηση της κληρονομιάς του Μπρους Λι και την επιθυμία της κοινότητας για συμφιλίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Δικάζονται ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας για τον θάνατο 65χρονου το 2019

diktiou

28η Οκτωβρίου: «Μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες» – Το μήνυμα του πιλότου του F-16 που συγκίνησε όλη την Ελλάδα

diktiou

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 20 – 27/04/2024 Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών

diktiou